Digitální a hybridní knihovny
Text dotazu
Dobrý den,
Píši seminární práci o knihovnách a hledám zdroje, ve kterých bych se dozvěděl něco více o digitálních a hybridních knihovnách. Rád by se dozvěděl něco o jejich vývoji, co obnáší jejich zapojení a popřípadě jejich druhy, nebo komponenty
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
K tématu bychom si Vám dovolili doporučit následující namátkou vybrané zdroje:
*Verma, Manoj Kumar, and N. K. Verma. "Concept of hybrid, digital and virtual library: a professional approach." InfoLib 7.14 (2014): 19-23. Dostupný z: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/36960164/JLA-paper-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1639407169&Signature=Ps~dFbHpUXJQNiJuvmGRuSB1jVjDDBukGf9rAGlkZL4SamROLBTELESjuK4FeGPJ2llSW1YWCBocu0mStXaXjBG9AcCxw8wIjFOTJyDEyPprk8G9lcrtEYUH20hk5OldOkOzJgtmH7ZJCgaHSfxpLP-1oCO-3NPs5lZo2AZFFSSeCtK0HWk61aAuOSwu0PpjQ7qujuxHDFsOVjO7iga0aBomDz0SPwuqJsPVD~O8qLtBmHPkgOzkt1vbCKkn9ZHRZ4u6kYhO7CJM~YF~Qxsj2L8b-BDFSlwcZYbGA8vz68ai6fsxa4cMLFJ85BZTDkQl9-rfR1KQREhb2UjrZkgVGw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
Tento článek a řadu dalších můžete nalézt prostřednictvím databáze Google Scholar - https://scholar.google.com/
Pro další zdroje doporučujeme hledání v souborném katalogu ČR nebo ve zdrojích NK ČR např. hledání pomocí multivyhledávače EDS (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/multivyhledavac-eds), prostřednictvím něhož jsme nalezli např.:
*HANSSON, J. Libraries and identity : the role of institutional self-image and identity in the emergence of new types of libraries[s. l.]: Oxford ; Cambridge ; New Delhi : Chandos, 2010. ISBN 978-1-84334-541-1. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05608a&AN=ncr.002372491&lang=cs.
*SCHNAPP, J. T.; BATTLES, M. The library beyond the book[s. l.]: Cambridge, Massachusetts ; London : Harvard University Press, 2014. ISBN 978-0-674-72503-4. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.006357941&lang=cs.
*SCHAEFER-ROLFFS, A. Hybride Bibliotheken : Navigatoren in der modernen Informationslandschaft : Strategien und Empfehlungen für Bibliotheken - Informationsexperten[s. l.]: Berlin : Simon Verlag für Bibliothekswissen, 2013. ISBN 978-3-940862-35-8. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.006786564&lang=cs.
*KONVIT, M. Digitalizace v prostoru knihovnictví[s. l.]: Český Těšín : Poradce s.r.o., 2013. ISBN 978-80-7365-348-4. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.007103492&lang=cs.
*HARVEY, D. R. Digital curation : a how-to-do-it manual[s. l.]: New York ; London : Neal-Schuman, 2010. ISBN 978-1-55570-694-4. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.004460621&lang=cs.
*DIAMOND, T. The academic librarian in the digital age : essays on changing roles and responsibilities[s. l.]: Jefferson : McFarland & Company, Inc., Publishers, [2020]. ISBN 978-1-4766-8016-3. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.009359429&lang=cs.
*MIZRUCHI, S. L. Libraries and archives in the digital age[s. l.]: Cham : Palgrave Macmillan, [2020]. ISBN 978-3-030-33372-0. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.008945146&lang=cs.
*MILLSON-MARTULA, C.; GUNN, K. B. The Digital humanities : implications for librarians, libraries and librarianship[s. l.]: London ; New York : Routledge, 2019. ISBN 978-1-138-39316-5. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05607a&AN=ucr.008099809&lang=cs.
*Digital library perspectives[s. l.]: Bingley, United Kingdom : Emerald Group Publishing Limited, 2016. ISBN 2059-5824. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=cat05608a&AN=ncr.003209756&lang=cs.
V případě, že budete uživatelem Národní knihovny ČR, můžete i vzdáleně využívat odborné knihovnické licencované zdroje, které svým uživatelům nabízíme - Library and Information Science Abstracts (LISA), Library & Information Science Source (LISS), Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) - https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/infozdr#lisa
Tématu se věnuje také celá řada vysokoškolských kvalifikačních prací, které všechny mají seznamy použitých zdrojů, které by pro Vás mohly být relevantní. Tyto práce najdete po zadání vyhledávacího termínu zde: https://theses.cz/
Mohl byste využít také závěrečnou práci, ve které jsou oba termíny, které hledáte, vysvětleny. Práce je již poměrně zastaralá, ale pokud Vás zajímá i vývoj, mohla by pro Vás být přínosná.
*NERGLOVÁ, Anna. Národní digitální knihovny v Evropě : současný stav a trendy vývoje. Praha, 2009. Rigorózní práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví. Vedoucí diplomové práce PhDr. Eva Bratková. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/21235/150005885.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.12.2021 09:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu