Digitalizace účetnictví
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vyhledání publikací, které se zabývají digitalizací účetnictví a způsobu vedení účetnictví v současné době.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
na dotaz týkající se digitalizace účetnictví jsme již v rámci naší služby odpovídali (viz https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prosim-o-vyhledani-publikaci-na-tema-historie-digitalizace-a-automatizace-v-ucetnictvi), ale bohužel mnoho dokumentů k tomuto tématu není k dispozici. V Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) jsme nalezli například:
* BUSULWA, Richard a EVANS, Nina. Digital transformation in accounting. London: Routledge, 2021. 284 stran. ISBN 978-0-367-36209-6.
* BHIMANI, Alnoor. Accounting disrupted: how digitalization is changing finance. Hoboken: Wiley, [2021], ©2021. xvii, 171 stran. ISBN 978-1-119-72006-5. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/680505/pdf. Částečně volně dostupné prostřednictvím Google Knihy: https://books.google.cz/books?id=kfoVEAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Další zdroje jsou dostupné i na internetu:
* https://www.jake-james.cz/blog/digitalizace-ucetnictvi-proces-a-vyhody
* https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ucetnictvi/aktualni-vyvoj-v-digitalizaci-ucetnictvi-a-dani/
* https://www.digi-ucetnictvi.cz/
* https://docspoint.cz/cs/digitalizace-v-ucetnictvi/
* https://ffu.vse.cz/wp-content/uploads/page/2409/Digitalizace_Mejzlik_NK%C3%9A-2019.pdf
* https://www.researchgate.net/publication/356831152_Digitalization_in_Accounting_A_Structured_Literature_Review
Domníváme se, že obraz současného způsobu vedení účetnictví by měl být zachycen v nejnovějších publikacích, které se účetnictví věnují, např.:
* ANDRLÍK, Břetislav et al. Finanční účetnictví podnikatelského sektoru: pohled teorie a praxe. Vydání první. Praha: Wolters Kluwer, 2022. xii, 238 stran. Účetnictví. ISBN 978-80-7676-268-8. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/717505/pdf.
* ŠTEKER, Karel a OTRUSINOVÁ, Milana. Jak číst účetní výkazy: základy českého účetnictví a výkaznictví. 3., aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2021. 294 stran. Prosperita firmy. ISBN 978-80-271-3184-6. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/689093/pdf. Částečně volně dostupné prostřednictvím Google Knihy. https://books.google.cz/books?id=94xJEAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
* KUCHAŘOVÁ, Ivana. Teoretické základy účetnictví. Vydání první. V Praze: Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta, 2021. 146 stran. ISBN 978-80-213-3082-5. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/585016/pdf
* DVOŘÁKOVÁ, Dana. Základy účetnictví. 3., aktualizované vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2021. xii, 275 stran. Účetnictví. ISBN 978-80-7676-158-2. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/675973/pdf
Dále také:
*PLESNÍKOVÁ, Jana. Automatizace účetních procesů a zavádění moderních technologií do systému vedení účetnictví. Brno, 2020. Diplomová práce. Masarykova univerzita. Ekonomicko-správní fakulta. Dostupné také z: https://is.muni.cz/th/rrfpc/Verejna_cast_Dp.pdf
*Jahn, Michal. Digitalizace v oblasti účetnictví. Plzeň, 2022. Diplomová práce. Západočeská univerzita. Fakulta ekonomická. Dostupné také z: https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/48545/1/DP__JAHN_K20N0044P.pdf
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.09.2022 08:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu