Devadesátky - filmy, knihy a hudba popisující 90.léta 20. stol.
Text dotazu
Dobrý den,
jak popcooltura reaguje na devadesátky min. století? Co za filmy, romány, básně a písně vznikly o této době?
Jak na devadesátky reaguje umění mimo mainstreem? Zajímají mě nejen autobiografická díla.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Namátkou jsme Vám našli několik knih, článků a diplomových prací, ze kterých by se dalo vycházet v mapování popkultury 90. let. Především diplomové práce by měly obsahovat bibliografii, kde by se měla nacházet řada publikací k tématu.
Pro další hledání Vám doporučujeme katalogy knihoven, např. Souborný katalog ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc) nebo portál Knihovny.cz.
Při vyhledávání v katalozích lze např. zadat omezení na Vámi hledané roky - hledání knih, které vyšly (v pokročilém vyhledávání), nebo zadávat 90. léta do vyhledávání ve všech polích - pro vyhledání knih k tématu, apod.
Portál Knihovny.cz má již též předpřipravená některé témata, např.:
*Stol. 20. léta 90.
*1991-2000
Poté je potřeba si výsledky "přebrat" s ohledem na oblast, která Vás zajímá - kultura.
Vybraná literatura:
*Deset let poté: (česká a slovenská literatura po roce 1989): sborník referátů z literární konference 43. Bezručovy Opavy (13. a 14. září 2000). Vyd. 1. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2000. 162 s. ISBN 80-7248-117-7.http://www.ucl.cas.cz/edicee/data//sborniky/2000/DLP/DLP.pdf
*MOTÝL, Ivan. Taková byla 90. léta: obrazy z poslední dekády 20. století. Praha: Empresa Media, a.s., 2016. 432 stran. ISBN 978-80-88207-02-3.
*RADOVANOVIČ, Dušan, ed. Svobodná a divoká 90. léta: příběhy z doby, kdy bylo možné téměř vše. Vydání první. Praha: Radioservis, 2017. 167 stran. ISBN 978-80-87530-15-3.
*SLAVÍK, Benjamin. Popkultura za lunaparkem. Nový prostor [online]. NP č. 419 [cit. 2019-08-16]. Dostupný z: http://novyprostor.cz/clanky/419/popkultura-za-lunaparkem
*ŠEBO, Juraj. Slobodné 90. roky. Vyd. 1. Bratislava: Marenčin PT, 2011. 301 s. ISBN 978-80-8114-076-1.
Socializmus skončil. Deväťdesiate roky priniesli eufóriu politických zmien. Zrazu sme mohli bez problémov cestovať do zahraničia, protestovať na uliciach, pozrieť si filmy či kúpiť knihy označované ako trezorové alebo zakázané. Emigranti mohli po rokoch znovu navštíviť svoju vlasť. Mnohí ľudia sa chopili šance a začali podnikať či pôsobiť v politike. Národ sa rozdelil na úspešných a menej úspešných. Luxusné auto sa stalo znakom úspešnosti. Nastalo trhové hospodárstvo, liberalizácia cien a uťahovanie opaskov. Idolmi doby boli hviezdy seriálu Beverly Hills - Brandon a Brenda, bola to éra krikľavých farieb, sympatických mladých ľudí z televíznych obrazoviek, ktorí sa nám snažili predať "WS krouhač", éra pevných liniek a mikín obviazaných okolo pása. V deväťdesiatych rokoch naklonovali dinosaury a potopili filmový Titanik. Bola to doba, keď deti skákali medzi panelmi gumu, kým ich rodičom skákali po hlavách iné "gumy". Bol to čas šiltoviek, diskiet, chlapčenských a dievčenských skupín. Desaťročie nádeje, polarizácie a gýču.
(Slovensko)
*VLADIMIR 518 a kol. Kmeny 90: městské subkultury a nezávislé společenské proudy v letech 1989-2000. 1. vydání. V Praze: BiggBoss, 2016. 813 stran. ISBN 978-80-906019-9-4.
Diplomové práce:
-              Nejsou volně dostupné, ale jistě by bylo možné do nich nahlédnout v knihovnách VŠ, kde byly práce obhájeny
*BADALÍKOVÁ, Veronika. Devadesátá léta českého filmu [online]. Praha, 2012 [cit. 2019-08-16]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/a74xm1/>. Bakalářská práce. Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o.. Vedoucí práce Milena Mathausová.
*OPAVSKÁ, Andrea. Český současný tanec v devadesátých letech 20.století [online]. Praha, 2015 [cit. 2019-08-16]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/jkrqez/>. Disertační práce. Akademie múzických umění v Praze, Hudební a taneční fakulta. Vedoucí práce Dorota Gremlicová.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.08.2019 11:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu