detsky nabytek
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s velkou prosbou.Ve škole jsme dostali za úkol najít něco z historie dětského nábytku,ale bohužel jsem nikde nic nenašla.Proto Vás prosím,jestli byste mi nemohli poslat informace,pokud se ve Vašem muzeu tyto záznamy nachází.Předem děkuji za odpověď!!
Odpověď
Dobrý den,
publikace věnující se historii (dějinám, vývoji) nábytku či nábytkového umění, bohužel žádný přehled historie dětského nábytku nenabízejí. V některých dokumentech je možné nalézt pouze velmi stručné nebo kusé informace, často je ale nutné procházet celou publikaci a hledat jednotlivé zmínky.
V knize od Milan Tognera Historický nábytek (Brno: Nakladatelství Datel, 1993. Str. 39) se uvádí:
"Dětský nábytek - specifická nábytkářská kategorie. Většinou běžné typy nábytku, které jsou svým rozměrem přizpůsobeny dětem. V tomto smyslu se objevuje dětský, do jisté míry miniaturizovaný nábytek zvláště v 18. a 19. století. Charakteristickými jsou typy nábytku, které slouží v určitém věkovém období a které se dají jen ztěží nahradit jinými, jako např. kolébka, vysoká židle apod."
kolébka - dětská postel určená především pro kojence (nemluvně). Kolébání umožňují obloukovité lišty připevněné na nohách nebo zavěšení kolébky pomocí provazů (u profesionálního nábytku jsou zavěšené kolébky spíše výjimečné, často se objevují v lidovém nábytku). Kolébky v nejrůznějších formách byly v každém období a provenienci základním typem dětského nábytku.
vysoká židle - židle na prodloužených, vysokých nohách s opěradlem a bočními područkami, která umožňuje dítěti sedět v úrovni stolu spolu s dospělými osobami. Od italské renesance se objevuje téměř ve všech časových obdobích."
Stručné informace můžete nalézt i v dalších publikacích:
* BRUNECKÝ, Petr. Historický vývoj nábytku. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2000. 228 s. ISBN 80-7157-441-4.
* BRUNECKÝ, Petr. Dějiny a bydlení. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 258 s. ISBN 80-7157-677-8.
* Dějiny hmotné kultury: kultura každodenního života od 13. do 15. století. Díl I., sv.1, 2. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985.
* Dějiny hmotné kultury: kultura každodenního života od 16. do 18. století. Díl II., sv. 1, 2. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-084-X.
Doporučili bychom Vám obrátit se ještě také na Knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/), v jejímž elektronickém katalogu(http://www.knihovna.upm.cz/online-kat.htm) jsme nalezli také užitečné publikace:
* Kid size: the material world of childhood / [general editors Alexander von Vegesack, Jutta Oldiges, Lucy Bullivant] / [Kunsthal Rotterdam, 28 June 1997 - 28 September 1997, Vitra Design Museum, Weil am Rhein, spring - summer 1998]. Milano: Albert Skira , 1997. ISBN 88-8118-254-8.
* Kleine Möbel: Modell-, Andachts- und Kassettenmöbel vom 13.-20. Jahrhundert / Georg Himmelheber / [Ausstellung im Bayerischen Nationalmuseum, München, 15. März - 16. Juni 1979, im Museum für Kunsthandwerk, Frankfurt am Main, 26. Juli - 16. September 1979]. München : Deutscher Kunstverlag , 1979. ISBN 3-422-00701-6.
* Yesterday's children: the antiques and history of childcare / Sally Kevill-Davies. Woodbridge : Antique Collectors' Club , 1994 cop. ISBN 1-85149-184-8.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu