Dětská dobrodružná kniha se šifrovacími mřížkami
Text dotazu
Známý shání identifikaci "starší dětské knížky", zřejmě z 60. let, na základě následujících indicií:
- kluci na prázdninách u dědečka jednoho z nich
- jeden se jmenuje Jirka a v řeči zadrhává
- v příběhu hrají velkou roli jednoduché mřížkové šifry (tj. na tabulku s písmeny se přikládá papír s prostříhanými okénky jen na určitých místech), ty mřížky a šifry jsou v knize otištěny
- v rámci prázdninového pátrání kluci něco objeví, domnívají se, že objevili "diverzanta" nebo špióna
- když přijedou za dědou a ptají se ho, co je nového, halasně jim odpoví "Nový Jičín, Nová Paka, Nové Strašecí." nebo tak nějak.
- mimo jiné si ti kluci vyrábějí rakety z pijáku, cukru a travexu.
- mám dojem, že na konci toho "špióna" nějak usvědčí a odhalí a vyjde najevo, že to žádný špión není, že je to snad nějaký voják nebo esenbák nebo pohraničník nebo někdo takový a že se s tím dědou zná
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za výraznější zdržení v odpovědi - Váš dotaz od nás skutečně vyžadoval časově náročnější pátrání. Přestože jsme prošli značné množství českých dobrodružných knih pro mládež z období od konce 50. let do 80. let a taktéž sekundární literaturu zabývající se československou tvorbou pro děti a mládež, titul, který by odpovídal zmíněným indiciím, se nám bohužel najít nepodařilo. Motiv stavění rakety se nachází v románu Vojtěcha Stekláče Béďa Dynamit a spol. z roku 1977 (viz https://www.databazeknih.cz/knihy/beda-dynamit-a-spol-166552; http://www.legie.info/kniha/4654-vojtech-steklac-beda-dynamit-spol), ostatním indiciím ovšem tato kniha neodpovídá. Celkově je úspěšnost hledání konkrétních beletristických děl dle informací o ději a obsahu z velké míry otázkou náhody, neboť neexistuje žádný zdroj ani analytický či vyhledávací nástroj, který by podobné informace shromažďoval a systematizoval.
Děkujeme za pochopení.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.08.2017 08:00
okoun.cz / Knizky - patracka píše:
Neděle 19.06.2022 21:39
Ljuba Štíplová: Stará stopa, SNDK 1963.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu