Depot - skloňování
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych se zeptat, jaké je správné skloňování výrazu depot (=archivní depot). Setkala jsem se s tvary jak v depotu, tak i v depu.
Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
depo, depó viz depőt (výslovnost depó) - rod střední, nesklonné; vedle toho je depót, -depotu, muž. rod, z francouzštiny = skladiště, sklad, uschovaná věc; lidově se říká depo, -depa, stř. rod
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Další zdroje:
Heslo depo (star. i depot) - depot je bráno jako starší výraz pro depo = skladiště
Slovenská reč, Roč. 46, 1981, čís. 2
http://www.juls.savba.sk/ediela/sr/1981/2/sr1981-2-lq.pdf
Pojem depo, slovo depo, depot
• sklad, úschovna
• objekt pro údržbu a opravy vozového parku
Generovaný, orientační výčet dalších tvarů tohoto slova a slov souvisejících
dep, depy, depech, depům, depem, depu, depa, depo
depot
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/depo-depot
Depo označuje obecně jakýkoliv sklad (viz též depozitář), v češtině však zejména areál určený pro odstavování a údržbu vozidel, zejména kolejových. Vozové depo je určeno pro železniční vozy, lokomotivní depo (dříve nazývané výtopna) je především určené pro hnací vozidla, respektive lokomotivy. Depům tramvají či trolejbusů se zpravidla říká vozovna. V českém hlavním městě Praze je termín „depo“ dobře znám zejména u pražského metra. Používá se také u závodních automobilů. V depu se obvykle nacházejí dílny pro údržbu vozidel.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Depo
Internetová jazyková příručka na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/  uvádí obě hesla – depo i depot:
Heslo depo
podstatné jméno rodu středního
skloňování:
nominativ           depo     depa
genitiv                depa      dep
dativ                    depu     depům
akuzativ               depo     depa
vokativ                 depo     depa
lokál                    depu     depech
instrumentál     depem depy
význam
areál vybavený pro údržbu a parkování motorových vozidel
překlady
angličtina: depot
francouzština: dépôt m
italština: deposito m
němčina: Depot s
slovenština: depo s
http://prirucka.ujc.cas.cz/
heslo depot
rod: m. neživ.
1. pád depot       depoty
2. pád depotu     depotů
3. pád depotu     depotům
4. pád depot       depoty
5. pád depote     depoty
6. pád depotu     depotech
7. pád depotem  depoty
příklady: dva depoty bronzových náramků
odvětrání střech nad depotem
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=depot
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.08.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu