Denní tisk v ČR 1984-1989, přístup a vyhledávání témat
Text dotazu
Dobrý den,
pro své studijní účely aktuálně hledám výstupy v tištěných médiích, které se týkají akce Divadelní pouť odehrávající se na Střeleckém ostrově v letech 1985 až 1989.
Již jsem navštívila Informačně dokumentační středisko a knihovnu Institutu umění (Divadelní ústav), objevila jsem tak několik článků v odborných časopisech té doby. Nicméně bych potřebovala zjistit, zda nějaké články tehdy vyšly také v denním tisku a dalších vydávaných periodikách. Chtěla bych se proto zeptat, jaké jsou možnosti vyhledávání hesel v těchto periodikách? Zda existuje nějaký vyhledávací systém či katalog, výstřižkový archiv apod., v němž by bylo možné vyhledávat dle klíčových slov? Jsem nováček a nedovedu si představit, že bude třeba vyhledávat "ručně" ve veškerém denním tisku, který vyšel v době 1985 - 1989. A současně bych se ráda zeptala, jaká je dostupnost těchto periodik?
V Krameriovi se mi bohužel vyhledávání nedaří, pravděpodobně v něm dané ročníky nejsou zatím archivované. Již nyní vím, že by o Divadelní pouti měla být zmínka např. v: Svobodné slovo (2. září 1987), Interpress magazín (1989), Lidová demokracie (17.7.1985), Mladá fronta – víkend (26.7.1986), Mladá fronta (3.7.1985). Strany bohužel netuším.
Velice Vám děkuji za odpovědi.
Krásný den,
Odpověď
Dobrý den,
hledané články si můžete v Národní knihovně dohledat po objednání z online katalogu (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc)  v příslušných novinách - výhodou je, že znáte data - v papírové podobě anebo na mikrofilmu (prohlížečka mikrofilmů ve studovnách).  Pokud se Vám nepodaří najít ročník periodika, které potřebujte, v online katalogu, podívejte se ještě do naskenovaného Generálního katalogu III (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001). V tomto katalogu jsou lístky řazeny podle prvního podstatného jména z názvu periodika, tj. např. Slovo, svobodné nebo Fronta, Mladá. Podmínkou objednávky  je průkaz čtenáře, který Vám na počkání vystaví kolegové v Hale čtenářů, http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/jak-to-tady-chodi. Noviny mívaly v 80. letech zpravidla kolem 8-12 stran, články bývají tematicky řazeny do rubrik podobně, jako je tomu v dnešním tisku.  Pokud odpovídá datum, neměla byste mít problém články najít.
Za uvedená léta 1985-1989 je v Referenčním centru Národní knihovny k dispozici Česká článková bibliografie v papírové podobě. Zde si můžete dohledat za jednotlivé léta záznamy o článcích  z denního tisku anebo si u nás zadat rešerši a záznamy budeme vyhledávat my. Jedná se ale o placenou službu, půl hodiny práce rešeršéra stojí 80,-Kč, http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
V elektronické podobě máme záznamy o článcích uvedené v bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl)  až od roku 1991.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.12.2016 23:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu