Deník přímého aktéra vraždění v Katyni
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
pry vyšla či má vyjít kniha napsaná podle deníku/přímo deník nějakého důstojníka, který se podílel na vraždění v Katyni. Můžete mi prosím poradit o jakou knihu jde?
Velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce během posledních deseti let nebyla vydána žádná publikace, která by téma masakru v Katyni zpracovávala z memoárového pohledu vykonavatele. Rovněž v databázi ISN (Ohlášené knihy a hudebniny) nebyly zjištěny žádné tituly, které by odpovídaly Vašemu požadavku.
Dle Souborného katalogu ČR se tímto tématem z odborného hlediska zabývají pouze níže uvedené knihy.
Publikace vydané v češtině v letech 2009-2019:
Paul, Allen. Katyň: stalinský masakr a triumf pravdy. Překlad Petr Mikeš a Pavel Peč. Vydání druhé. V Praze: Knižní klub, 2015. 485 s. ISBN 978-80-242-5008-3.
Borák, Mečislav a Pilich, Józef. Katyń - pamięć narodu: publikacja okolicznościowa z okazji 70. rocznicy Zbrodni Katyńskiej = Katyň - paměť národa: sborník k 70. výročí Katyňského zločinu. Wyd. 1. Czeski Cieszyn: Dla Stowarzyszenia "Rodzina Katyńska" w Republice Czeskiej wydał Kongres Polaków v RC, 2010. 63 s.ISBN 978-80-87381-01-4.
KOVÁCS, István - Januška, Jiří. Piłsudski - Katyň - Solidarita - klíčové pojmy polských dějin 20. století. Z maď. přeložil: Jiří Januška. Brno: Barrister & Principal, 2010. 308 s. ISBN:978-80-87029-85-5.
Co se týče zahraničních publikací, tak je možné dohledat vydané deníky obětí, které byly při exhumaci těl nalezeny a které vypovídají o chování dozorců v sovětských koncentračních táborech a táborech pro válečné zajatce.
Rovněž pokud byste měla zájem přímo o dokumenty vztahující se k masakru v Katyni, tak některé z nich byly publikovány v níže uvedených dílech, ve kterých naleznete přepisy výslechu svědků a dokumenty zveřejněné v rámci vyšetřování komisí Kongresu USA tzv. Maddenova komise) v letech 1951-1952. V roce 2010 Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni.
Wasilewski, Witold, ed. Mord w Lesie Katyńskim: przesłuchania przed amerykańską komisją Maddena w latach 1951-1952. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, 2017-2018. svazky (679; 864 stran). ISBN 978-83-8098-107-2.
Zbrodnia katynska : v kręgu prawdy i kłamstwa. Warszawa : Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, 2010. 250, [1] s. ISBN 978-83-7629-123-9.
Použité zdroje
ISN - Ohlášené knihy a hudebniny [on-line]. Národní knihovna ČR; Ex Libris, 2014- [cit. 03-09-2019]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/CXVP[…]=find-b&local_base=NKOK
Souborný katalog České republiky [on-line]. Národní knihovna ČR; Ex Libris, 2014- [cit. 03-09-2019]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/E5RR[…]e=find-b&local_base=SKC
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
30.08.2019 19:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu