Den učitelů
Text dotazu
Dobrý den,
mám problém najít informací, kterou potřebuji napsat do tezí bakalářské
práce. Můj dotaz: Od kdy se slaví český Den učitelů (28.března)?
Odpověď
Dobrý den,
titulní strana Rudého práva ze dne 27.3.1955 uvádí:
"Den učitelů. Letos poprvé v dějinách našeho školství slavíme Den učitelů.
Naše lidově demokratická společnost projevuje ustavením tohoto svátku svou vážnost a úctu k práci těch, kteří vychovávají mládež v novou, kulturní, socialistickou generaci, prodchnutou vlastenectvím a dobře připravenou na své poslání budovatelů.
To, že Den učitelů slavíme poprvé právě letos, v jubilejním roce osvobození naši vlasti sovětskou armádou, není náhoda. Při hodnocení všech úspěchů za minulých deset let, není možné nezvážit podíl školy a učitele na budování socialismu. A smyslem letošního a všech příštích Dnů učitelů je, aby se tento podíl školy a učitelů na budování socialismu stal co možná největším, aby se Den učitelů stal vyjádřením skutečnosti, že "šik lidových učitelů je jedním z nejdůležitějších oddílů velké armády pracujících,...kteří budují nový život na základě socialismu" (J. V. Stalin).
Za Den učitelů byl vybrán 28. březen, den narození J. A. Komenského, největšího pedagoga našeho národa, jehož světový význam je uznáván všemi kulturními národy.(...)"
Zdroj: Rudé právo. 1955, roč. 35 - 36,  č. 85 (27.3.), s. 1.
Průběh oslav prvního Dne učitelů byl následující:
" Letos poprvé jsme oslavili 28. března "Den učitelů", stanovený na narozeniny velkého učitele národů J. A. Komenského. Strana a vláda si váží práce učitelů, kteří vychovávají mládež v nové socialistické škole.
Na slavnosti u příležitosti Dne učitelů bylo v sobotu 28. března v Praze vyznamenáno 72 nejlepších učitelů a školských pracovníků z celé republiky čestným titulem "Zasloužilý učitel" a "Zasloužilý školský pracovník". Vládní vyznamenání, odznak a diplom jim předal ministr školství František Kahuda." (dále následuje přehled vyznamenaných)
Zdroj: Naše pravda. roč. 1955, č. 24 (29.3.), s. 2.
Oba články jsme dohledali v rámci systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do (Pokud byste si chtěla přečíst celé články, plné texty jsou dostupné v Národní knihovně ČR - z počítačů Národní knihovny)
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2011 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu