Délka života mouchy a komára
Text dotazu
Chtěla bych požádat o informaci jak dlouho žije komár. Zároveň bych se chtěla zeptat, zda moucha v zimě \"zazimuje\" a prodlužuje se jí tím život (V nevytápěných chalupách mám totiž dojem, že se mouchy náhle probouzejí). Prozatím jsem pouze našla, že se mouchy dožívají jednoho měsíce.
Odpověď
Dobrý den,
nejobvyklejším zástupcem komárů žijícím na našem území je komár pisklavý, který je aktivní přibližně v období od dubna do října. Samci se živí nektarem květů a samičky sají krev savců, protože potřebují bílkoviny pro vývoj vajíček. Oplodněné samičky přečkávají ve stádiu hibernace zimu, pokud najdou hodný prostor (stín a vlhko). Naopak samci umírají krátce po oplodnění samičky. Délka života je tedy variabilní a závisí také na konkrétním druhu komára. Obecně se udává rozpětí týden až dva měsíce (u přezimujících samiček více než půl roku).
V případě mouchy domácí (musca domestica) jde o přezimování v larválním stadiu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Housefly. Což zřejmě neovlivňuje délku života dospělého jedince.
Ani v literatuře dostupné v NK se nám více zjistit nepodařilo.
Pokud by vám šlo o přesnější a odborné údaje, obraťte se prosím na některé z následujících pracovišť:
Entomologický ústav: http://www.entu.cas.cz/, Přírodovědecká fakulta UK:
http://www.natur.cuni.cz/.
Použité zdroje
http://www.rozhlas.cz/[…]/komar-pisklavy--80415
http://www.deraplus.cz/atlas/110-komar
https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=2505
http://www.ceskatelevize.cz/[…]/
http://sas.srs-vodnany.cz/[…]/komarpisklavy.html
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:07
Anonym píše:
Úterý 22.11.2016 16:59
Prosím chtěl bych se zeptat jaký repelent mám použít protože mě furt píchá atd. Vysprejoval jsem celý repelent a furt žije prosím odepište předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 22.11.2016 16:59
Dobrý den,
dovedeme si představit, jak dokáže být štípání komárů otravné. Výskyt komárů v zimním období však bývá velmi řídký. Celoročně se v domácnostech může vyskytovat pouze Komár pisklavý (Culex pipiens molestus), nebo se jedná o jiný druh hmyzu.
Níže proto přikládáme výsledky různých testování repelentů, na základě kterých si dle svého úsudku můžete vybrat ten, který by měl být nejvíce účinný.
https://www.dtest.cz/[…]/dtest-repelenty-ochrani-proti-komarum
http://www.ceskatelevize.cz/[…]/
http://tn.nova.cz/clanek/te[…]-nebo-mobilni-aplikace.html
Dále také doporučujeme zkusit se s komáry a jiným otravným hmyzem vypořádat přírodní, nechemickou cestou. Zajímavé tipy naleznete zde:
http://cs.wikihow.com/Jak-se-zbavit-kom%C3%A1r%C5%AF
http://hobby.idnes.cz/recep[…]0728_131312_hobby-domov_mce
http://slunecnyzivot.cz/[…]/
Jako přírodní repelent proti komárům může také účinkovat éterický olej, například z lemongrasu nebo citronely, podobné repelentní účinky má také levandule. Roztok z nich lze rozprášit do vzduchu, nakapat do misky s horkou vodou, apod. (Worwood, 2009)
Pro zajímavost uvádíme odpověď na otázku Co přitahuje komáry? v populárně naučné publikaci Proč pračka žere ponožky, kde se píše:
„Sladká krev“, jak se domnívají někteří poštípaní jedinci, to rozhodně není. Komáři a ostatní létající hmyz se orientují na dálku podle barev – tmavé oblečení je láká víc než světlé. Zblízka si pak své oběti vybírají po čichu: Z toho se odpařují mléčné kyseliny, amoniak, máselné kyseliny (v potu), kysličník uhličitý (v dechu) nebo léky na snížení hladiny cholesterolu, do toho si štípou nejčastěji. Někdy přiláká tyto mučitele kosmetika, určitá teplota nebo světlo. Na lidském těle si vyhledávají taková místa, která jsou silně prokrvená a pokud možno málo ochlupená. Zajímavé je, že samičky komárů bodají proto, že potřebují krev jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček, zatímco samečkové jsou bezvýhradní vegetariáni, kteří se živí jen nektarem z květů.“(s. 41)
Seznam zdrojů:
HARDER, Bernd. Proč pračka žere ponožky a jiné záhady každodenního života. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2007. 197 s. ISBN 978-80-249-0882-3.
WORWOOD, Valerie Ann. Voňavá lékárna. 1. vyd. [Praha]: One Woman Press, ©2009. 583 s. ISBN 978-80-86356-47-1.
STEJSKAL, Václav. Klíšťata, komáři, blechy, vosy a jiní bodaví škůdci ohrožující zdraví. 1. vyd. Praha: Scriptum, 1995. 64 s. ISBN 80-85528-37-1.
Přejeme hodně štěstí v boji s otravným hmyzem!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu