Dekorační nebo dekorativní svíčka?
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem dnes na zajímavý lingvistický problém – dekorační nebo dekorativní svíčka (ve smyslu designová, elegantní, zdobící interiér)?
Našel jsem článek vysvětlující tuto záležitost (http://m.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/250830 - podobnost konstrukční - konstruktivní) nejsem si ale jistý, jaký význam je správný.
Moc děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
článek, který jste nalezl v jazykové poradně Českého rozhlasu, pojednává o tomto problému poměrně přesně „… výrazy s domácí příponou -ní mají význam vztahový, zatímco slova s cizími příponami -ální nebo -ivní směřují k významům hodnotícím, s vyšším podílem dějovosti…“
Nicméně je nutné si uvědomit, že u přídavného jména dekorativní se nejedná o příponu -ivní, ale o českou příponu -ní, která je připojena k základu rozšířeném o cizojazyčnou část – v našem případě tedy od anglického základu dekorat-iv-e > † dekorat-iv-ní, oproti tomu přídavné jméno dekorační vzniklo z již počeštělého slova dekorac-e †> dekorač-ní.
Internetové jazykové příručce se dále píše: „Příponou -ní se tvoří široký okruh přídavných jmen. V rámci této skupiny se zejména u některých přejatých jmen využívá možnost rozlišovat různé významy, a to zachováním cizí slovotvorné přípony před příponou domácí … Mezi podobami na -ční a -ivní bývají různě podmíněné významové rozdíly … Hranice mezi významovými odstíny také nemusejí být vždy zřetelné.“
Základní rozlišení významů u těchto slov bychom tedy mohli vidět v jejich rozdílné funkci, dekorační něco, co je primárně dekoruje × dekorativní něco, co má schopnost dekorovat. Pokud však není významový rozdíl v jazyku příliš patrný, dochází postupně k jeho stírání a v současné době lze podle závazných jazykových příruček užít dekorační i dekorativní bez významového rozdílu. Obě varianty jsou tedy správně a lze je libovolně zaměnit.
Jak tento proces postupoval dokládají základní příručky českého jazyka. Starší Slovník spisovného jazyka českého (vznikl v 60. letech 20. století) ještě uvádí obě slova a rozlišuje je:
dekorativní [-ty- i -tý-] příd. – schopný sloužit k dekoraci, mající výrazné znaky dekorace, působící dojmem dekorace; ozdobný, okrasný, dekorační: d. váza; d. kámen na obkládání; d. předmět; d. výplň listů; d. malířství, hudba, umění; d. výraz české lyriky; d. styl; d. věta;
dekorační příd. (odvozeno od dekorace, -e ž. z lat.) – ozdobný, okrasný, dekorativní: d. květiny, látky; d. práce; d. účel; d. pozadí; d. proměna; d. malíř divadelních dekorací;
Mladší, současnější příručka Slovník spisovné češtiny (2003) je již nerozlišuje:
dekorační, dekorativní [-ty- i -tý-] příd. ozdobný 1, okrasný: dekorativní látka; dekorativní styl.
Pokud byste si přeci jen byl nucen vybrat, tak bych vybrat (při pohledu na uvedené příklady), volila možnost dekorativní svíčka (tj. něco, co má schopnost dekorovat). Pokud by se jednalo o svíčku, která slouží pouze k dekoraci (tj. nebude třeba hořet), uvažovala bych i o druhé variantě. Zdůrazňuji však, že se jedná opravdu jen o nepatrné významové odchylky, které lze v českém jazyce rozlišit jen těžce.
Oporu při rozhodování, lze hledat i v současné největší „databance“ českých slov – a to vyhledávači Google, který však rozhodně není měřítkem správnosti. Docela dobře ale odráží to, jak se daná slova skutečně užívají. Zjistíme zde následující:
dekorační – přibližný počet výsledků: 1 170 000; nejčastěji ve spojení s: látky, materiály, závěsy, skla, polštář  …
dekorativní – přibližný počet výsledků: 1 750 000; nejčastěji ve spojení s: papír, doplňky, kosmetika, kamínky
S pozdravem
Mgr. Jana Machalová
Použité zdroje
Přídavná jména zakončená na -ční, -ivní. Internetová jazyková příručka [online]. 2008 [cit. 2015-10-08]. Dostupné z: http://prirucka.ujc.cas.cz/[…]%AD&Hledej=Hledej#bref2
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 3. vyd., opr., 2003, dotisk 2006, 2009, 2010, 2012. Praha: Academia, 2012, 647 s. ISBN 978-80-200-1080-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
06.10.2015 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu