dějiny školství
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zdali byste mi doporučili literaturu k tématu "školství v letech 1945-1948". Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k tématu dějin školství, příp. přímo v poválečných letech 1945-1948, můžete dohledat v katalozích, které jsou volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F. Doporučujeme Vám využít především Souborný katalog ČR, katalog Národní knihovny ČR nebo článkovou bázi ANL.
Vyhledávat můžete pomocí klíčových slov školství, dějiny, historie, poválečné apod. Zadaná slova můžete také pravostranně rozšiřovat pomocí znaku *, tzn. při zadání škol* budou vyhledány výrazy škola, školy, školník, školství, školního atd.
Příkladem Vám uvádíme některé z vyhledaných titulů ze Souborného katalogu ČR:
* ČONDL, Adolf. Poválečný pravopis žáků národních škol ve světle čísel / Adolf Čondl. V Písku: Okresní pedagogický sbor, 1946. 29 s.
* BOHÁČ, Antonín et al. Dějiny školství v Československu 1945-1975: skriptum pro posl. pedagog. fak. Díl 1. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1982. 129 s., [9] s. tab.
* MORKES, František. Vysoké školy v poválečném Československu. 1. vyd. Plzeň: Pedagogické centrum Plzeň, 2002. 50 výt. ISBN 80-7020-098-7.
* 30 let socialistického školství v Československé socialistické republice: 1945-1975. 1., Základní školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 29 s., obr. příl.
* 30 let socialistického školství v Československé socialistické republice: 1945-1975. 2., Střední školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 32 s., obr. příl.
* 30 let socialistického školství v Československé socialistické republice: 1945-1975. 3., Vysoké školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 31 s., obr. příl.
* ŠKODA, Kamil. Vývoj výchovy a vzdělávání dospělých v Československu v letech 1945-1985. Praha: Ústav školských informací při MŠ ČSR, 1985. 58 s.
* KAVKA, František. Universita Karlova a padesát let Československa. V Praze: Univerzita Karlova, 1968. 33 s.
* SOMR, Miroslav a kol. Dějiny školství a pedagogiky. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 359 s. Učebnice pro vysoké školy.
* KREJČÍ, Vladimír. Dokumenty k vývoji poválečného školství v Československu. Část 1-2, Základní dokumenty komunistické strany a vlády o školství a výchově; Zákony a vládní nařízení o školství a výchově [rukopis]. 1974. 102 s. Diplomová práce--Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, Filozofická fakulta, 1974.
Pozn. jedná se o neveřejnou diplomovou práci
Příklad vyhledaného článku v bázi ANL:
* MIKOVCOVÁ, Alena. Kapitoly poválečných dějin Vysoké školy zemědělské v Brně. Východočeské listy historické, 2010, 27, s. 64-85. ISSN 1211-8184. ISBN 978-80-7405-104-3.
Dále bylo vydáno poměrně velké množství pamětních titulů, které mapují historii školy a školství v daném regionu, městě či obci. Pokud by Vás zajímal některý z konkrétních příkladů, knihy dohledáte opět v uvedených katalozích. Příkladem uvádíme:
* ZÁKLADNÍ ŠKOLA. Almanach: 100 let české školy v Rokytnici v Orlických horách: 1905-2005. Rokytnice v Orlických horách: Základní škola, 2005. 70 s., [6] s. barev. obr. příl. ISBN 80-239-9224-4.
* KOCOUREK, Ludomír. Dějiny mosteckého školství. Most: Okresní archiv, 1978. 92, [2] s. Monografie Okr. archivu v Mostě; Sv. 2.
* MATYÁŠ, Jiří et al. Dějiny žateckého gymnázia: schola Zatecensis. Žatec: Albis international, 2009. 394 s. Studie Regionálního muzea v Žatci; sv. 6. ISBN 978-80-86971-85-8.
Zajímavým zdrojem by pro Vás také mohla být Bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR (http://www.hiu.cas.cz/cs/databaze.ep/), kde je možné dohledat další zajímavou literatur k tématu.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 09:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu