Dějiny města Hronova nad Metují
Text dotazu
Dobrý den, při hledání minulosti našeho rodu Prouzů z Hronova, jsme se propracovali až do 17 století.
V knize Ladislava Hladkého Hronov a dějiny 1999 se autor odkazuje na Františka Součka řídícího učitele v Hronově, který sepsal nejstarší paměti.
Máme dvě informace. O knize cca 500 stránek, která ale prý neexistuje? a o časopisech Ratibor, kde své znalosti publikoval v z r. 1888 a 1892 Názvy jsou.
Hronov nad Metují - Ratibor 1892, Z pamětí farnosti Hronovské - Ratibor 1888 a Založení tvrze Hronovské.
Předem děkuji za jakékoliv informace o možnosti nahlédnout do uvedených textů.
Odpověď
Vážený pane inženýre,
knihu od Vašeho předka jsem nikde nenalezla. Existuje však nakladatelství GARN, které vydává staré paměti jednotlivých měst a obcí a to také od dřívějších regionálních badatelů. Vámi hledanou knihu jsem zde nenalezla, ale zkuste se optat, zda neplánují  její  vydání, zde odkaz http://www.historie-heraldika.cz/mistopis-dejiny-mest-a-obci/
Informace o Františku Součkovi, jsou na stránkách města Hronov –http://www.mestohronov.cz/vitejte-u-nas/clanek/hrob-frantiska-soucka-starsiho-a-mladsiho
Je tam napsáno, že dějiny nemohl vydat tiskem, proto je vydával jako seriál v Ratiboru, stejně jak píšete ve svém dotazu. Toto periodikum  je již zdigitalizované a přístupné on-line, posílám Vám odkaz, kde můžete v klidu domova bádat a celé ročníky si vždy prohlédnout http://kramerius.svkhk.cz/search/i.jsp?pid=uuid:ef1f2a79-f8b9-11e0-b67e-00155d0111ff
Další možností je navštívit Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové (http://www.svkhk.cz/)
zde májí periodikum Ratibor v tištěné původní podobě a to i ročníky, které potřebujete https://aleph.svkhk.cz/F/E1GCC2JY5413KSFMB6VDUJQCATFKAHRUFR754P2X6LESQIHDMQ-30921?func=full-set-set&set_number=004956&set_entry=000002&format=999
V naší městské knihovně máme periodikum Ratibor přístupné pouze ve zdigitalizované podobě.
Pokud jste ve vašem pátrání ještě nenavštívil archiv v Náchodě, tak Vám to doporučuji, možná najdou něco i o vašem předkovi  a jeho tvorbě – kontakt naleznete na těchto stránkách http://vychodoceskearchivy.cz/nachod/kontakt/
Našla jsem, že František Souček je jedním z autorů, kteří přispěli do sborníku Od kladského pomezí, který vlastní Knihovna v Hronově. Zde odkaz na jejich katalog http://46.253.96.119/katalog/l.dll?cll~P=21073
Přeji Vám hodně úspěchů v pátrání po Vašich předcích.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
10.11.2017 10:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu