Pojem míra v odborné literatuře
Text dotazu
Dobrý den,
měla bych na Vás prosím dotaz, kde se podle Vás nachází definice pojmu "míra". Potřebuji tento pojem definovat a podložit nalezením zdrojů a citováním definic tohoto pojmu z odborné literatury. Z odborné literatury jsem našla jen velmi stručnou definici ve Velké slovníku naučném.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Právě heslo ,,míry“ ve Velkém slovníku naučném nám dobře ukazuje, že slovo může mít více významů - estetický, etický, technický, případně lze hledat pod hesly měřítko či měřící přístroje.
,,míra, rozměr, rozsah, množství; 1. estetika, etika smysl pro—*• proporci, -* harmonii, vhodnost ap. (proti všemu ohromnému, prudkému, výstřednímu). Požadavek míry byl jedním ze základních estetických a etických kritérií zejména v antice;
2. technika měřidlo, které trvalým způsobem určuje jednu nebo několik hodnot měřené veličiny. Při používání míry nedochází k pohybu žádné z jejích hlavních součástí (např. byreta, odměrný válec, závaží). Viz též měřicí přístroj.“
Technický slovník naučný definuje míru takto:
míra – matematika zobecnění pojmů délka, obsah, objem ap.; autoři teorie m. jsou hl. C. Jordan (1838 až 1922), H. Lebesgue (1875-1941) a P. S. Uryson (1898-1924); - technika ztělesněná hodnota veličiny nebo zařízení určené k reprodukování jedné nebo více  známých hodnot dané veličiny trvalým způsobem během používání, např. závaží, koncová měrka, etalon el. odporu či jiný referenční materiál.
Citovaná definice míry pochází z:
Velký slovník naučný – encyklopedie Diderot. Praha.1999. Str. 923.
Dvě níže uvedené knihy rozebírají slovo ,,míra“ z jazykového hlediska:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, s. 364. ISBN 978-80-7422-048-7.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 380. ISBN 978-80-7335-296-7.
Míra definovaná z estetického hlediska:
SOURIAU, Étienne, Helena LORENZOVÁ, Anne SOURIAU a Jan HAJDA. Encyklopedie estetiky. Praha: Victoria Publishing, 1994. Str.  551 – 552.ISBN 80-85605-18-X.
KOSÍK, Antonín. Pospojovaný svět. Praha: Prostor, 1997, s. 13 a s. 22.
Pojem ,,míra“ z technického pohledu:
Technický slovník naučný. Praha: Encyklopedický dům, 2003. sv. 5, s. 145.
Malý, Jan. Teorie míry a integrálu. Učební text pro NMMA 203. Str. 1 – 4.
http://fix.prf.jcu.cz/~eisner/lock/UMB-580/knihy/Maly-Teorie_miry_a_integralu-tmi16l-pp58.pdf
Míra z etického hlediska:
Příhoda, Petr. Etika.
https://www.lf2.cuni.cz/ustav-lekarske-etiky-a-humanitnich-zakladu-mediciny-2-lf-uk/etika
Obor
Matematika
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.09.2023 21:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu