Definice pojmu
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se zeptal, jak by se dal definovat nebo charakterizovat pojem Mladší divadlo. Pojem by měl být ve spojitosti např. s J.A. Pitínským.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
pojem Mladší divadlo se mi bohužel v nám dostupných zdrojích nepodařilo dohledat.
Praktický divadelní slovník uvádí termín „mladé divadlo- ne zcela přesný termín, užívaný zpravidla metaforicky pro autorské či netradiční divadlo.
Vzhledem k Vámi avizovanému spojení s režisérem J. A. Pitínským se domnívám, že by mohlo jít také o období 90. let 20. století. Po roce 1989 nastalo období nového rozvoje českého divadla označované jako současné divadlo. V tomto období se zásadně změnila struktura české divadelní scény. Mezi směry, které se dostaly do popředí byly alternativní a postmoderní divadlo reprezentované režiséry J. A. Pitínským, Petrem Léblem a Vladimírem Morávkem. Což by odpovídalo i definici z Praktického divadelního slovníku.
Více informací naleznete například zde:
RICHTER, Luděk. Praktický divadelní slovník. Praha: Dobré divadlo dětem, 2008. ISBN 978-80-902975-8-6.
DVOŘÁK, Jan. Alt.divadlo: slovník českého alternativního divadla. V Praze: Pražská scéna, 2000. ISBN 80-86102-13-0.
PITÍNSKÝ, Jan Antonín a Marie RESLOVÁ. J. A. Pitínský: od Ameriky k Daliborovi. Praha: Pražská scéna, 2001. Režie. ISBN 80-86102-01-7.
CÍSAŘ, Jan. Cesty českého amatérského divadla: vývojové tendence. Praha: IPOS, 1998. ISBN 80-7068-129-2.
Použité zdroje
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
Datum zadání dotazu
17.10.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu