Definice lázeňství
Text dotazu
Zajímala by mě definice lázeňství a také, jestli jsou knihy s definicí v jiném jazyce
Odpověď
Dobrý den, slovo lázeňství má svůj základ v pojmu lázeň ve významu koupel. Existuje množství definic, které ve své podstatě znamenají totéž.
Výkladový slovník cestovního ruchu definuje lázeňství (angl. balneology) jako souhrn aktivit, specifické infrastruktury a lidských zdrojů v oblasti poznání a praxe zaměřený na znalost přírodních léčivých zdrojů (balneologie) a realizaci technik a procedur pro léčení různých somatických, psychosomatických i psychologických problémů (balneoterapie). Souhrnným cílem lázeňství je prevence a léčení lidských chorob, regenerace sil a relaxace. Je spojeno s využíváním síly přírodních léčivých zdrojů, krásy přírodního i kompozice kulturního prostředí.
Tento výkladový slovník k dispozici v naší knihovně bohužel není, citaci jsem našla v článku České lázeňství na rozcestí.
Stejnou definici uvádí ve své diplomové práci Linda Sudíková, která dále cituje  definici z publikace J. Dědiny: Pojem lázeňství lze chápat ve třech různých rovinách. Lázeňstvím tedy rozumíme vědní lékařský obor, kde je za pomoci přírodních léčivých zdrojů zajišťována prevence a léčba přesně definovaných onemocnění a zajišťována tak ochrana veřejného zdraví. Lázeňství je zároveň souhrn činností a jednání ekonomického charakteru, jejichž funkcí je dosažení co nejlepších ekonomických výsledků za použití co nejnižších provozních nákladů. Poslední rovinu tvoří sociálně-politický systém, jehož podstatou je poskytování lázeňské péče občanům na základě doporučení ošetřujícího lékaře.
Karel Knop ve své knize vymezuje lázeňství jako zdravotnický obor,  jako komplex produktů cestovního ruchu a jako specifickou ekonomickou kategorii.
Více se můžete dozvědět např. z:
ATTL, Pavel. České lázeňství na rozcestí. COT, listopad 2003, s. 40-44.
KNOP, Karel. Lázeňství : ekonomika a management. Praha : Grada, 1999. 231 s. ISBN 80-7169-717-6.
Tituly, které nejsou dostupné v MěK Havířov:
Dědina, Jiří. Management, organizování a ekonomika lázeňství - vybrané kapitoly. [Praha] : Vysoká škola cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství, 2004. 170 s. ISBN 80-86592-01-4.
PÁSKOVÁ, M., ZELENKA, J. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha : Ministerstvo pro místní rozvoj, 2002, 448 s. ISBN 80-239-0152-4.
Elektronické dokumenty:
České lázeňství [online]. Formát: Microsoft Word. [Cit. 13.4.2011]. Dostupné z: projekty.nazory.cz/pscr/15_lazen.doc.
Sudíková, Linda. Lázeňský cestovní ruch v České republice a Evropě [diplomová práce] / ved. práce J. Kunc. Formát: PDF. Brno : Masarykova univerzita, 2009, s. 22. [online]. [Cit. 13.4.2011]. Dostupné na: http://is.muni.cz/th/124076/prif_m/text.pdf.
Publikace, které nejsou v knihovně k dispozici, lze objednat pomocí meziknihovní výpůjční služby u jiné knihovny v ČR.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.04.2011 13:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu