Definice demokracie
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o definici demokracie. Pokud možno, tak z nějaké knihy věnující se ústavnímu právu.
Pokud se podaří něco takového najít, tak prosím o název knihy a jméno autora.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
knihy věnující se ústavnímu právu vysvětlují pojmy „demokracie“ a „ústavnost“ v širokém slova smyslu, a tak bychom Vám velmi doporučovali nastudovat si tyto publikace samostatně, aby nedošlo ke zkreslení výkladu těchto pojmů.
Kratší charakteristiky pojmu „demokracie“ se nám podařilo najít v níže uvedených příkladech.
KLÍMA, Karel. Teorie veřejné moci (vládnutí). Praha: ASPI, 2003, s. 33. ISBN 80-86395-78-2:
Pojetí demokratického vládnutí vychází z původního významu slova „demokracie“ jako vláda (moc) lidu. Znamená ve svém výkladu, že lid určuje charakter moci, politiku, cíle činnosti.27 V té souvislosti je základem vývoje tržní ekonomika založená na svobodě soukromého vlastnictví. Uplatňuje se princip rozhodování většiny a ochrany práv menšiny. Menšina má právo na opozici, vytvoření vlastních stran či jiných sdružení, vyjadřování vlastních názorů, kritiku většinové (vládní moci). Dále je výsadou demokracie volba rozhodujících orgánů moci.“
KLÍMA, Karel. Ústavní právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2004, s. 38:
„Podmínkou existence i fungující ústavy je demokratické zřízení. To zpravidla počítá s pluralitou (dělbou) moci a názorů. Moderní ústavnost v souladu s myšlenkou právního státu organizuje (vymezuje) veřejnou moc, chrání demokracii a občana. Historie moderní státnosti tak postupně zformulovala principy moderní ústavnosti, jež tvoří myšlenkový základ obsahu současných demokratických psaných ústav i v zásadě nepsaných ústavních systémů. Za tradiční principy ústavnosti jsou považovány svoboda jednotlivce, rovnoprávnost občanů, politický pluralismus, dělba moci, nezávislost soudcovská, aj.“
Zdroje:
FILIP, Jan. Ústavní právo, 1: Základní pojmy a instituty. Brno: Masarykova univerzita, 1999, s. [1a]. ISBN 80-7239-036-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:cc821b3c-e5fb-4771-acd2-65bd3f9de966
FILIP, Jan a Masarykova univerzita. Ústavní právo: učební text pro bakalářské studium na PrF MU. Brno: Masarykova univerzita, 2008, s. [1a]. ISBN 978-80-210-4584-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:17985ada-9d86-49e2-b5e3-8bba8bf28f61
KLÍMA, Karel. Teorie veřejné moci (vládnutí). Praha: ASPI, 2003, s. 33. ISBN 80-86395-78-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:d6bea470-d940-11e4-b880-005056825209
KLÍMA, Karel. Ústavní právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2004, s. 38. ISBN 80-86473-90-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:10eb9a80-5e0a-11e8-9d1d-5ef3fc9bb22f
KLÍMA, Karel. Ústavní právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010, s. [1a]. ISBN 978-80-7380-261-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:90f44e20-df7f-11e7-8939-5ef3fc9ae867
PAVLÍČEK, Václav. Ústavní právo a státověda, 1. díl: Obecná státověda. Praha: Linde, 1998, s. [1a]. ISBN 80-7201-141-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:90311c60-3e8c-11e6-8ae5-005056822549
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu