Dědičnost epilepsie
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se u různých
druhů epilepsie liší pravděpodobonst, že bude toto onemocnění zděděno.
Případně i jaká je pravděpodobnost dědičnosti u různých forem epilepsie.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Praktická epileptologie je dědičnost "u většiny epilepsií polyvalentní, a proto ani riziko není jednoznačně definovatelné. Uvádí se, že v průměru dosahuje riziko vzniku epilepsie u dítěte zdravých rodičů 2 - 3%, v případě jednoho rodiče s epilepsií 6%, v případě jednoho rodiče a příbuzného druhého rodiče 9% a v případě obou rodičů s epilepsií až 12%."
(MORÁŇ, Miroslav. Praktická epileptologie. 2. vyd. V Praze : Triton, 2007.
str. 86-87.)
Procento možného přenosu závisí na druhu epilepsie. "U idiopatické epilepsie je vyšší, kolem 10%, u symptomatické naopak nižší, blížící se riziku běžné populace. Epilepsie otce představuje pro potomka nižší riziko"
(Žena a epilepsie. 1. vyd. Praha : Maxdorf, 2004. str. 52.)
Vždy je třeba konkrétní případ konzultovat s genetikem v rámci genetického poradenství. Rodičovství u epileptiků by mělo být plánované. Žena trpící epilepsií by měla nějaký čas před početím užívat kyselinu listovou a v souladu s doporučením lékaře upravit antiepileptickou medikaci. Děti matek nemocných epilepsií se častěji rodí s vrozenými vadami (asi 3x více než u matek, které epilepsií netrpí). Těhotenství je tedy třeba konzultovat s lékařem a řídit se jeho konkrétními radami.
Všechny Vaše dotazy o epilepsii Vám jistě rádi zodpoví odborníci v rámci
poradny: http://www.epilepsie.cz/verejna/poradna.php.
Použitá literatura:
* MORÁŇ, Miroslav. Praktická epileptologie. 2. vyd. V Praze : Triton, 2007.
ISBN 978-80-7387-023-2.
* VOJTĚCH, Zdeněk. Epilepsie dospělých. 1.vyd. Praha : Triton, 2000. ISBN 80-7254-096-3.
* Žena a epilepsie. 1. vyd. Praha : Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-041-0.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu