Davida Hume, mechanicismus
Text dotazu
Hezký den, píši interpretaci na dílo Davida Huma a mám použít minimálně 3 sekundární díla o Humově filozofii, ale bohužel nevím, která díla si mám vybrat. Mohli byste mi prosím poradit? Dále hledám literaturu o mechanicismu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na dva vaše dotazy týkající se filosofie. Další literaturu a zdroje můžete hledat v bázích NKC (http://sigma.nkp.cz/F/), popřípadě lze využít portál Catharina (http://www.catharina.cz/).
1. Literatura k davidu Humovi:
V češtině existuje monografie Zd. Novotného, která uvádí další bibliografii.
David Hume a jeho teorie vědění / Zdeněk Novotný. -- Olomouc : Votobia, 1999. -- 213 s. ; 21 cm
Kromě toho vyšlo česky několik článků o D. Humovi, mj. i recenze na zmíněnou knihu. Údaje o nich najdete v bázi ANL (http://sigma.nkp.cz/F/), ve vyhledávání zadejte prostě david hume.
2. K mechanicismu jsme zjistili jeden článek k mechanicismu u Descarta. Kromě toho najdete kapitoly o mechanicismu v dějinách filosofie a stručná hesla ve slovnících. Zejména u pojednání o hlavních představitelích, což jsou: La Mettrie, Holbach a Helvetius.
Např.:
Malé dějiny filosofie / Hans Joachim Störig ; [z německého originálu ... přeložili Miroslav Petříček, Petr Rezek a Karel Šprunk]. -- Vyd 8., V KNA 2.. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2007, c2000. -- 653 s. : il., faksim. ; 21 cm
Nástin dějin evropského myšlení : od Thaléta k Rousseauovi / Ivo Tretera. -- 5. vyd.. -- V Praze ; a Litomyšli : Paseka, 2006. -- 374 s. ; 22 cm
Novověká filosofie. II, Od Newtona po Rousseaua / Wolfgang Röd ; [z německého originálu ... přeložil Jindřich Karásek]. -- Vyd. 1.. -- Praha : OIKOYMENH, 2004. -- 579 s. ; 22 cm
Descartův mechanicismus / Peter Hoenen ; přeložil David Svoboda In: Studia neoaristotelica. -- ISSN 1214-8407. -- Roč. 4, č. 1 (2007), s. 78-89.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 10:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu