dav
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych poradit literaturu,
zabývající se problematikou davu, jeho projevy a nebezpečím. Narazila jsem
zatím na knihu Psychologie davu od Gustava le Bona. Děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) jsme nalezli ještě několik dalších dokumentů pojednávajících o psychologii davu:
* Changing Conceptions of Crowd Mind and Behavior / Edit. by Carl Friedric. Graumann and Serge Moscovici. -- New York : Springer, 1986. ix, 241 s. ; 25 cm. (Springer Series in Social Psychology). ISBN 0-387-96187-9.
* Dav - myšlení a chování - studie sociálně-psychologické
* LE BON, Gustave. Duše davů. V Praze: Nákladem časopisu Rozhledů, 1897. (Alois Wiesner). v, 174 s.; 19 cm. (Knihovna Rozhledů ; 13).
* sociální psychologie * hromadné chování -- psychologické aspekty * studie
Volně dostupný také v digitalizované podobě v rámci digitální knihovny NK ČR Kramerius - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1166629
* MIKŠÍK, Oldřich. Hromadné psychické jevy : (psychologie hromadného chování). Praha: Karolinum, 2005. 269 s.: il. ; 21 cm. ISBN 80-246-0930-4.
* hromadné chování -- psychologické aspekty * monografie
* ROWAN, John. The Structures Crowd. London: Davis-Poynter, 1978. 157 s. (Psychological Aspects of Society Book ; 4)
* Psychologie sociální - studie
* MIKŠÍK, Oldřich. Psychologie hromadného chování: sociálně psychologické jevy v mimořádných psychických zátěžích hromadné povahy. Praha: Univerzita Karlova, 1980 (SČT 17). 224, [1] s.: obr., tb. a schémata ; 4°.
* Chování hromadné - psychologie - učebnice vysokoškol.
Psychologii davu se také částečně věnují následující publikace:
* PETRUSEK, Miloslav. Dějiny sociologie. Praha: Grada, 2011. 236 s.: il. ; 21 cm. (Sociologie). ISBN 978-80-247-3234-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201104/contents/nkc20112174202_1.pdf
* Sociální psychologie: moderní učebnice sociální psychologie / [editoři] Miles Hewstone, Wolfgang Stroebe ; [z anglického originálu ... přeložily Dagmar Brejlová a Pavla Le Roch]. Praha: Portál, 2006. 769 s. : il. ; 24 cm. ISBN 80-7367-092-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200701/contents/nkc20051633104_1.pdf
* REICHEL, Jiří. Úvod do obecné sociologie. Praha: Mowshe, 2007. 264 s.: il.; 23 cm. (Edice celoživotního vzdělávání; sv. 13). ISBN 978-80-239-9948-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200711/contents/nkc20071727742_1.pdf
* SOCHŮREK, Jan. Úvod do sociální patologie. Liberec : Technická univerzita v Liberci, 2009. 186 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-7372-448-1.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200904/contents/nkc20091864588_1.pdf
Mohly by Vás také zaujmout níže uvedené články, které jsme získali z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) :
* LOUŽEK, Marek. Dav vítězí. In: Lidové noviny. ISSN 0862-5921. Roč. 8, č. 247 (19951021). In: Nedělní Lidové noviny. Č. 42 s. IV.
* dějiny psychologie * psychologie davu * psychologové davu * masová společnost * kolektivní psychologie * historické kontexty * vývoj
* Hysterický dav zabíjí / (dak). In: Psychologie dnes. ISSN 1212-9607. Roč. 15, č. 10 (2009), s. 23
* hromadné chování -- psychologické aspekty * davové chování * psychologie davu
Chováme se v davu stejně jako o samotě? : Co odhaluje psychologie davu. In: VTM Science. Praha. ISSN 1214-4754. roč. 59, č. 9 (200509), s. 46-47.
Pokud byste měla zájem i o odborné články a studie ze zahraničních databází, Národní knihovna ČR nabízí svým registrovaným uživatelům přístup k licencovaným článkovým databázím, v řadě z nich jsou k dispozici rovněž plné texty. Kompletní přehled databází NK ČR je dostupný na adrese  http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3, zdroje je možné využívat na základě platného čtenářského průkazu přímo v budově knihovny nebo i mimo NK ČR prostřednictvím vzdáleného přístupu (bližší informace na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3 .
=104).
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.11.2011 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu