Datum záplav v Oloví
Text dotazu
Prosím o přesný datum záplav v obci Oloví - rozvodněná řeka Svatava - v zimních měsících asi v roce 1974. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
z webu - https://www.enviweb.cz/78062, který se věnuje ochraně životního prostředí atd.jsme zjistili následující informaci:
"Město pamatuje i ničivé záplavy. To na začátku prosince v roce 1974. Rozvodnění řeky tehdy způsobilo rychlé oteplení a vytrvalý déšť. V domech voda sahala až do jednoho metru. Zatopeny byly i místní podniky. „Povodeň tehdy trvala tři dny a zasáhla třicet domů,“ vzpomněl Václav Kotěšovec z Kraslic."
Konkrétní informaci nalezneme též v knize: KOTĚŠOVEC, Václav. Kraslická kronika. V Domažlicích: Pro město Kraslice vydalo Nakladatelství Českého lesa, 2006. ISBN 80-86125-71-8, str. 325.
"1974 - 7. a 8. 12. povodeň"
V jiných písemných pramenech se nepodařilo další informace dohledat. V kronice obce Oloví chybí bohužel záznamy z let 1973-1977, jak nám sdělila matrikářka obce.
Díky ní jsme však získali unikátní fotografie těchto záplav, které přikládáme.
Použité zdroje
https://www.enviweb.cz/78062
KOTĚŠOVEC, Václav. Kraslická kronika. V Domažlicích: Pro město Kraslice vydalo Nakladatelství Českého lesa, 2006. ISBN 80-86125-71-8, str. 325.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Sokolov
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
12.09.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu