Datum úmrtí sochaře Karla Kotrby
Text dotazu
Prosím o sdělení, v jakém roce zemřel sochař Karel Kotrba (nar. 1893). V některých zdrojích se uvádí rok 1939, v jiných zase 1938.
Odpověď
Dobrý den,
dobová periodika otiskla oznámení o smrti sochaře Karla Kotrby dne 13. 8. 1938. Sochař zemřel 11. 8. 1938.
"Sochař Karel Kotrba, v posledních letech člen Jednoty umělců výtvarných, ve čtvrtek v podvečer náhle zemřel. Jel se svou rodinou z Prahy do Slap a už v autobusu ho postihla nevolnost. Cestu ze stanice k domovu mu už nedovolila dokončit náhlá smrt (...)"
(zdroj: Lidové noviny. 1938, r. 46, č. 404 (13.8.), s. 4.  )
Použité zdroje
* Lidové noviny. 1938, r. 46, č. 404 (13.8.), s. 4.
* Národní listy. 1938, r. 78, č. 221 (13.8.), s. 2. večerní vydání
* Národní politika. 1938, r. 56, č. 221 (13.8.), s. 7. ranní vydání; vydání pro Prahu;
* Polední list. 1938, r. 12 , č. 223 (13.8.), s. 2.
* PLÁNKA, Michal, ed. Umělci Sociální skupiny: Holan, Holý, Kotík, Kotrba: Katalog výstavy, Gottwaldov, prosinec 1973-leden 1974. Gottwaldov: Oblastní galerie výtvarného umění, 1974. [51] s.
* BENEŠOVÁ, Zdeňka a STRAKOVÁ, Petra. Busty v Národním divadle. Vyd. 1. Praha: Národní divadlo, 2010. 193 s. Archiv; sv. 2. ISBN 978-80-7258-331-7.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.08.2018 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu