Daňové zatížení v zemích Evropy
Text dotazu
Potřeboval bych znát aktuální daňové zatížení (výše zdanění) v zemích Evropy, nejlépe za rok 2013. Výstup bych potřeboval v podobné tabulce jako je zde: http://dumfinanci.cz/[…]/, ale data potřebuji z celé Evropy, ne pouze z EU. Poradili byste mi, prosím, kde toto najít?
Odpověď
Přehledový výstup ohledně daňového zatížení ve všech zemích Evropy ve formě volně dostupné tabulky s daty z roku 2013 bohužel k dispozici zřejmě není.
Daný článek, na který se odvoláváte, čerpá údaje z Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/) – statistického úřadu Evropské unie, tento úřad zpracovává statistické ukazatele pouze ze členských zemí EU. Níže naleznete několik tipů na relevantní informace z produkce Eurostat nebo EU. Další statistické ukazatele z produkce Eurostat jsou k dispozici ve volně dostupné statistické databázi viz http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database.
Eurostat - Current taxes on income, wealth, etc.
(kliknutím na odkaz „View table“ se zobrazí statistická data o daňovém zatížení v zemích Evropy, kliknutím na ikonu „diskety“ se zobrazí volby pro formát stažení dat včetně možnosti stáhnout data ve formátu programu Excel)
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset?p_product_code=TEC00018
Taxation trends in the European Union
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/2012/booklet.pdf
''Taxes in Europe - Tax reforms'' database (TEDB/TAXREF)
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/gen_info/info_docs/tax_inventory/index_en.htm
Data z dalších zemí Evropy mimo EU lze např. získat z jednotlivých statistických úřadů daných zemí – přehledové rozcestníky naleznete zde:
http://unstats.un.org/unsd/methods/inter-natlinks/sd_natstat.asp http://www.unece.org/stats/links.html
Dále je možné také využít volně dostupná statistická data ze Světové banky viz http://data.worldbank.org/.
Spíše jako ryze informativní zdroje, kde nelze zaručit validitu informací, lze také použít přehled na Wikipedii (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe) nebo stránku „2013 European Union EU VAT rates“ (viz http://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/eu-vat-rates/).
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
13.05.2013 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu