Dana Zátopková
Text dotazu
Prosím o vysvětlení, zda Dana Zátopková, rozená
Ingrová je v příbuzenském poměru s generálem Sergejem Ingrem a v jakém.
Dočetl jsem se, že měl dva syny, se kterými emigroval, o dceři nikde zmínka,
jen v knize Sedmý životopis od Oty Filipa.Děkuji
Odpověď
Dobry den,
informace, ktere se mi podarilo zjistit v nekolika zdrojich, se ruzni.
Nepodlozene zdroje na internetu uvadeji, viz nize
http://www.osobnosti.cz/sergej-ingr.php
Jan Sergej Ingr byl československý generál, legionář, ministr národní obrany londýnské exilové vlády a diplomat. Byl strýcem olympioničky Dany Zátopkové.
Narodil se ve Vlkoši u Kyjova starostovi obce Janu Ingrovi. Měl tři bratry a čtyři sestry. Dle rodinné tradice byl zakladatelem rodu Ingrů švédský voják Michal Unger, který se v roce 1620 usadil v severomoravském Kunvaldu. Část obyvatel Kunvaldu později osídlila vesnici Skoronice, která sousedí s Vlkošem. Jméno Unger se časem ...
http://www.osobnosti.cz/dana-zatopkova.php
Dana Zátopková je česká atletka - oštěpařka. Byla manželkou jednoho z nejslavnějších českých sportovců Emila Zátopka. Zajímavostí je, že se narodila ve stejný den, měsíc a rok jako on.
Jejím strýcem byl neméně známý politik a voják gen. Sergej Ingr, který zastával v exilové vládě v Londýně post ministra národní obrany a krátce po válce byl vyslancem v Nizozemsku.
Kdo je kdo osobnosti ceske soucasnosti. Who is who. 5000 zivotopisu. Praha: Agentura kdo je kdo, 2002.
heslo Zatopkova Dana, roz. Ingrova, ... rodice Antonin I. a Frantiska I. ...
CHURAN, Milan a kol. Kdo byl kdo v nasich dejinah 20. stoleti. Praha: Libri, 1994. heslo Ingr, Jan Sergej, ceskoslovensky general, politik a diplomat ...
General Ingr (otec Dany Zatopkove) byl pro komunisty neprijatelnou osobnosti
- ...
heslo Zatopek, Emil - cesky atlet ... Na olympiade startovala i jeho zena Dana (rozena Ingrova, dcera generala Ingra) ...
FILIP, Ota. Sedmy zivotopis. Brno: Host, 2000. S.253 - 255: "...Tridni puvod Dany Ingrove byl totiz katastrofalni. Jak se na Sparte suskalo, jeji otec, general Sergej Ingr, ... Emil zatopek, nas idol, ktery se nebal zamilovat do dcery pry zradneho emigranta, generala Sergeje Ingra, a vzit si ji za manzelku, ..."
Dana a Emil Zatopkovi vypravuji. Praha: Nase vojsko, 1960. s. 89 - 90:
(svatba)..."Nechteli jsme z ni delat zadne atrakce a planovali jsme, ze ji odbudeme docela v tichosti v rodisti mych rodicu, v male vesnici Vacenovicich. Nakonec to neslo, ..., tak jsme ji udelali v Hradisti...."
(Sergej Ingr se narodil ve Vlkosi u Kyjova).
Podle knihy O.Filipa se jen "suskalo" a "pry...", takze nic urciteho, odkazy na internetu pisi jako o stryci, dalsi zdroj - kniha Kdo je kdo... uvadi rodice a otec je Antonin I. (Ingr, treba to mohl byt bratr Sergeje a pak by se jednalo o stryce Dany Zatopkove), pouze jeden zdroj Kdo byl kdo ... pise o otci.
Bohuzel s urcitosti Vam informaci nemohu v nasich dostupnych zdrojich zjistit, protoze neni mozne urcit, ktery zpracovatel hesla se "myli". Jiste bude nekdy v budoucnu k dispozici i rodinny archiv manzelu Zatopkovych nebo nekdo napise jejich zivotopis s novymi informacemi, cerpanymi napr. i z osobnich dokladu. Do te doby ale nemame moznost s urcitosti rici, kdo byl skutecnym otcem Dany Zatopkove.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.04.2009 16:35
Vlastimil Šmíd píše:
Úterý 16.08.2022 14:11
(16.8.2022) Při hledání příbuzenského vztahu s Danou Zátopkovou jsem narazil na tento dotaz.
Generál Ingr byl přítelem Antonína Ingra, otce Dany Zátopkové a také jejím kmotrem (viz Wikipedie).
Z vyprávění mé matky (její otec František Ingr byl bratranec generála Ingra) vím, že se oba přátelé Jan Sergej Ingr a Antonín Ingr z legrace označovali za bratry. Jan jako rodinný přítel byl samozřejmě pro Danu strýc.
V přímém příbuzenském vztahu však k sobě nebyli. Jestli existoval společný předek (a pravděpodobně existoval), tak se narodil dle mého odhadu někdy před rokem 1862 (generace dětí Jana a Barbory Ingrových).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu