daktyloskopická registrace
Text dotazu
Kdy byla vytvořena první ryze policejní daktyloskopická registrace?
Odpověď
Dobrý den, první ryze policejní daktyloskopická registrace byla vytvořena v Kalkatě (Bengálsko - Indie). O zřízení registru se zasloužil anglický policejní inspektor sir Edward Henry. Výsledky daktyloskopické evidence v Indii prezentoval v roce 1900 v Anglii, v roce 1903 byl sir Edward Henry jmenován šéfem londýnského Scotland Yardu.
U nás došlo k oficiálnímu přechodu od antropometrie k daktyloskopii dne od 9. září 1908. Karty s otisky prstů se ovšem evidovaly již dříve.
Zdroje:
* KUČEROVÁ, Sylvie. Z dějin zločinu a trestu. 1. vyd. Bratislava : Obzor, 1970.
* http://www.vpsmvbrno.cz/osobni/jedlicka/daktyl/daktyl.html
* http://www.policie.cz/clanek/okenko-do-dejin-kriminalistiky.aspx?q=Y2hudW09NQ%3d%3d
* http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Henry.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 15:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu