Cyrilská jednota u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plzni
Text dotazu
Vznik Cyrilské jednoty při františkánském kostele v Plzni.
Odpověď
Dobrý den,
Cyrilská jednota u kostela Nanebevzetí Panny Marie V Plzni (františkánský kostel) vznikla po rozpuštění stávajícího chrámového sboru na konci roku 1934. Nejprve probíhaly přípravy k řádnému ustavení jednoty a 1. června 1935 se konala ustavující valná hromada, následující den - 2. června - byla nová jednota potvrzena. Cyrilská jednota františkánského kostela jako jediná v Plzni formálně podléhala Ústředí Cyrilských jednot chrámových sborů. Poslední valná hromada plzeňského spolku se konala v červenci 1953, kdy Cyrilské jednoty dostaly z Prahy pokyn, aby přistoupily ke své likvidaci.
Zdroje:
FIALA, J.: Josef Milt a činnost pěveckého sboru na kůru františkánského kostela v Plzni (1924 - 1979). In Západočeský historický sborník. Sv. 8. Plzeň : Státní oblastní archiv v Plzni, 2003, s. 221 - 236
FIALA, J.: Před sto lety se narodil plzeňský regenschori Josef Milt. Plzeňský deník, 01.08.2002, s. 12
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
10.06.2010 15:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu