Čtvrtek - skloňování
Text dotazu
Čtvrtek: vzor hrad (les), ale proč se říká "ve ČTVRTEK" a ne "ve čtvrtku"?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Odpověď na podobný dotaz jsme již v minulosti vypracovávali, viz: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/sklonovani-ctvrtek
Rozpor může souviset s vyskytující se konkurencí různých tvarů slov a jejich rozšířením nejen dle geografických oblastí, ale též z hlediska historického vývoje. Pro podrobný výzkum problematiky bychom doporučovali kontaktovat Ústav pro jazyk český AV ČR, případně další jazykovědnou instituci – jedná se o badatelsky pozoruhodné téma.
Jak píše ve své disertační práci „Vývoj a konkurence vybraných typů předložkových vazeb v současné češtině“ Hana Prokšová: „S jednotlivými pády se také pojí různý počet předložek a jednotlivé předložky se pojí s různým počtem pádů. (…) Jedna primární předložka se dokonce může pojit s různými pády a spoluvytvářet vztahy různé povahy, související na první pohled jen zdánlivě.“ (s. 18)
Pravidla rozlišují užití koncovek dle koncových souhlásek slov, přičemž některá užití jsou i nepravidelná, z Internetové jazykové příručky vybíráme:
„U jmen končících na -g, -h, -ch, -k, -r, -d, -t, -n je většinou zakončení -u, protože zakončení -ě(e) vyžaduje změnu (alternaci) předcházející souhlásky, např. v katalogu, na břehu, na svahu, v ořechu, v plechu, v podniku (…) U některých jmen tohoto typu SSJČ i novější ASSČ uvádějí dvojí možné zakončení, a to vedle -u též -ě(e), např. ve džbánu i džbáně, v papíru i papíře, v protektorátu i protektorátě (…).“
Použité zdroje
Internetová jazyková příručka: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C4%8Dtvrtek#bref4;
https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=221
KLIMEŠ, Lumír. Lokál singuláru a plurálu vzoru „hrad“ a „město“. Naše řeč 1953, 36(7-8), s. 212-219. Dostupné online: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=7737 [cit. 27. 6. 2023].
PROKŠOVÁ, Hana. Vývoj a konkurence vybraných typů předložkových vazeb v současné češtině. Praha, 2018. Disertační práce. Univerzita Karlova. Filozofická fakulta. Dostupné online: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/99686 [cit. 27. 6. 2023]
Petr Biskup (2017): PŘEDLOŽKA. In: Petr Karlík, Marek Nekula, Jana Pleskalová (eds.), CzechEncy - Nový encyklopedický slovník češtiny. URL: https://www.czechency.org/slovnik/PŘEDLOŽKA [cit. 27. 6. 2023].
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu