ČS Legionáři 1. Světové války v Itálii
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz ohledně Karla Hartla - mého předka našel jsem tyto informace ale zajímalo by mě víc třeba kde bojoval 33.p.pl. nebo co je zásob.odd.6.div. Předem moc děkuji za odpověď
HARTL KAREL
*16.10.1872
Jméno: Karel
Příjmení: HARTL
Datum narození: 16.10.1872
Obec narození: Horní Štěpánov
Okres narození: Moravská Třebová
Domovská obec: Horní Štěpánov
Domovský okres: Moravská Třebová
Vzdělání: ob.
Zaměstnání: rolník
Prezenční služba u rakousko-uherského útvaru: 32.dom.p.pl.
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 32.dom.p.pl.
Datum zajetí: 22.8.1917
Místo zajetí: Mt.Cucco
Hodnost v době zajetí: vojín
Místo podání přihlášky do legií: Padula
Datum zařazení do legií: 5.1918
Jednotka v době zařazení: 33.p.pl. (Čs. legie v Itálii)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 30.4.1920 (Demobilizován)
Poslední útvar v legiích: zásob.odd.6.div.
Poslední hodnost v legiích: vojín
Poznámka: 20.3.1919 nastoupil neurčitou dovolenou.
Odpověď
Vážený pane ...,
základní přehled historie 33. čs. střeleckého pluku, včetně jeho bojového nasazení, naleznete v publikacích:
TŮMA, Bohumil. Stručné dějiny pěšího pluku 33 "Doss' Alto". [Cheb] : [nákladem 33. čs. pěšího pluku], 1931. 14 s.
digitalizovaný a dstupný na adrese https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:fb00bff6-e344-483c-b5ca-6fd8ee47c26c
a
BEDNAŘÍK, František. V boj! : obrázková kronika československého revolučního hnutí v Italii : 1915-1918. 1. vyd. Praha : Za svobodu, 1927. 945 s.
digitalizovaný a dstupný na adrese https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:1103e16f-eb5a-4b89-997b-b934803db1e5
Části 33. čs. střeleckého pluku bojovaly roku 1918 na Piavě a na Doss Altu, v letech 1918-1919 pak na Těšínsku a na Slovensku.
Pokud jde o zkratku zásob.odd.6.div., jde o zásobovací oddělení 6. divize, tedy divize složené z pluků čs. "italských" legií. Do listopadu 1918 šlo o pluky 31.-34., poté, po reorganizaci divize na čs. armádní sbor se 6. divize skládala z 31., 32. a nově vytvořeného 35. čs. střeleckého pluku (a nově sestavená 7. divize z 33., 34. a 39. čs. střeleckého pluku, vzniklého sloučením výzvědných rot).
Použité zdroje
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
29.12.2021 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu