ČS Legionáři 1. Světové války v Itálii
Text dotazu
Obracím se na Vás s prosbou o potvrzení účasti pana Antonín Stojana nar. v Přerově dne 5.1.1899 jako účastníka
legie v Itálii v období 1. Světové války, kde byl raněn. Budu samozřejmě vděčný za jakékoliv další informace.
Odpověď
Dobrý den,
na stránkách Vojenského historického archivu na https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/ je databáze legionářů, ale Váš dědeček Antonín Stojan, nar. 5.1.1899 v Přerově, tam není uveden. Přesto doporučujeme, abyste se na pracovníky této instituce obrátil (https://www.vuapraha.cz/adresy-a-kontakty/).
V knize CIRONIS, Petr ml., TÝCOVÁ, Vladimíra. Čsl. legionáři v Rusku, v Itálii a ve Francii 1914-1919. Rokycany: Státní okr. Archiv, 2000. Čteme:
"Seznam československých legionářů působících v Itálii (2 svazky) je uložený ve Vojenském historickém archivu Historického ústavu Armády ČR." Potvrzuje to naši domněnku, že byste měl tuto instituci oslovit. Doporučujeme také obrátit se na příslušný oblastní archiv nebo muzeum, příp. kroniku obce, ve které Váš dědeček v době 1. sv. války žil.
Z dalších odkazů vybíráme:
https://www.vuapraha.cz/kartoteky/
https://velkavalka.info/
http://legie100.com/
"V Itálii bylo již na podzim roku 1917 několik tisíc českých zajatců připravených vstoupit do československých bojových jednotek, ale italská vláda je odmítala povolit. V únoru roku 1918 se českoslovenští zajatci začali konečně organizovat do pracovních praporů  a od března roku 1918 odjížděli do pásma poblíž fronty budovat obranné linie...
Italské vrchní velení jmenovalo velitelem československého sboru generála Andrea Grazianiho....
Po výcviku československého vojska v horách severní Itálie a v červnu roku
1918 jej čekalo první bojové vystoupení při odražení rakouského útoku u San Doná, při protiútoku vedeném podél kanálu Fossetta a při dalších útočných bojích. Ztráty na životech byly citelné;... Boje probíhaly v nesmírně obtížných podmínkách horských velikánů na téměř 100 km dlouhém úseku fronty od švýcarských hranic až ke Gardskému jezeru (známé jsou boje ze září roku
1918 o kótu703, která byla zvána Doss' Alto); menší část vojska působila na východním, většinou rovinatém úseku fronty v povodí řeky Piavy.
Vysoko oceňovaná byla činnost československých výzvědných rot, které dodávaly velitelství italských vojsk přesné a cenné informace o bojovém postavení nepřátel. Známým se stal útok československých jednotek na rakouské pozice na 1312 m vysoké Monte di Val Bella, který skončil naprostým vítězstvím legionářů. Válka v severní Itálii skončila na počátku listopadu roku 1918.
Do vlasti se vrátilo celkem 19 476 mužů italské legie. Celkem padlo na italské frontě asi 350 legionářů."
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 14:42
Libor Bartoň píše:
Pátek 06.01.2017 22:09
Dobrý den, našel jsem zde svého pradědu..LI.31.p.pl.. Václav Šefrna, 11189288. Dají se zjistit ještě nějaké další informace ? Př. rota, něco o zajetí..... Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 09.01.2017 11:33
Dobrý den, informace jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Tomáš Mrhálek píše:
Středa 28.06.2017 20:29
Zdravím, našel jsem dva své praprastrýce z babiččiny strany (matka mojí matky). Jedná se o GURYČA JINDŘICH
*15.7.1895
Jednotka v době zařazení: 33.p.pl. (LI)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 31.3.1921 (DM)
Poslední útvar v legiích: 33.p.pl.
Poslední hodnost v legiích: vojín
A druhý: GURYČA ŠTĚPÁN
*1.8.1893
Jednotka v době zařazení: zál.pl. (LR)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 6.2.1923 (DM)
Poslední útvar v legiích: 12.stř.pl.
Poslední hodnost v legiích: šikovatel
Můžete poslat jakékoliv info (i foto pokud možno) na můj e-mail.
PSK - admin píše:
Pátek 30.06.2017 12:40
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. s pozdravem služba PSK
Lukáš Sekelský píše:
Čtvrtek 17.08.2017 03:45
Dobrý den, našel jsem záznamy mého předka z první světové války a zajímalo by mě jestli se dá zjistit ještě něco víc. Předem děkuji za odpověď.
Zde je záznam vojáka :
První hodnost v legiích:vojín
Poslední hodnost v legiích: vojín
Hodnost rakousko-uherské armády:vojín
Příjmení:CERMAN
Jméno:František
Bydliště:Rovensko okr. Turnov
Datum narození:6.11.1898
Místo narození:Nemyslovice okr. Mladá Boleslav
Datum a místo přihlášení do legií:13.1.1918
Datum zařazení do jiné (další) legie:23.4.1918
Konec v legiích: 14.2.1921
Zkratky armád, u kterých sloužil:LI
První útvar rakousko-uherské armády:94.p.pl.
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 12.pr.pol.mys.
První útvar v legiích:32.p.pl.
Poslední útvar v legiích: 31.p.pl.
Zajetí:24.10.1917, Tolmin
Kód:DM
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.08.2017 13:56
Petr Šimůnek píše:
Pondělí 20.08.2018 23:50
Dobrý den,
můj praděda byl v italských legiích. Je možné zjistit nějaké další podrobnosti a zaslat je na můj email.
Záznam vojáka
První hodnost v legiích:vojín
Poslední hodnost v legiích: desátník
Hodnost rakousko-uherské armády:svobodník
Příjmení:KOSTOMLATSKÝ
Jméno:Václav
Bydliště:
Malín okr. Kutná Hora
Datum narození:4.1.1894
Místo narození:Malín okr. Kutná Hora
Datum a místo přihlášení do legií:17.4.1918, Padula
Datum zařazení do jiné (další) legie:23.4.1918
Konec v legiích: 31.12.1919
Zkratky armád, u kterých sloužil:LI
První útvar rakousko-uherské armády:18.p.pl.
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 36.p.pl.
První útvar v legiích:32.p.pl.
Poslední útvar v legiích: 32.p.pl.
Zajetí:28.11.1915, Oslavia
Kód:DM
Prameny:
Osobní karta legionáře (archivní materiál, z něhož byly čerpány informace do databáze legionářů za 1.světové války).
Legionářský poslužný spis ( archivní materiál, z něhož byly čerpány informace do databáze legionářů za 1. světové války ).
Předem moc děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 21.08.2018 18:01
Jan Petr Naxera píše:
Neděle 30.12.2018 14:17
Dobrý den.
Můj předek (Konkrétně děda mého dědy) bojoval u 33. pluku v Italských legii.
Zde je info:
Jméno: Josef Sviták
Datum narození: 23. 3 1887
Obec narození: Koleč
Okres narození: Kralupy nad Vltavou
Domovská obec: Otvovice Kamenný Šenov
Domovský okres: Kralupy nad Vltavou Děčín
Vzdělání: ob
Zaměstnání: rolník
Vyznání: kat.
Rakousko-Uherský útvar v době zajetí: 21. p. pl
Datum zajetí: 31.5. 1916
Místo zajetí: Presso Arsiera
Hodnost v době zajetí: vojín
Datum podání přihlášky do legií: 18. 2,. 1918
Místo podání přihlášky do legií: Padula
Datum zařazení do legií: 26. 4. 1918
Jednotka v době zařazení: 33. p. pl. (LI)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 21. 10. 1919 (DM)
Poslední útvar v legiích: 39. p. pl.
Poslední hodnost v legiích: vojín
Zdroj informací:
Legionářský poslužný spis osobní karta legionáře
Pokud máte nějakou fotku nebo další informace.
PSK - admin píše:
Středa 09.01.2019 08:31
Zdeněk Zýka píše:
Úterý 19.02.2019 11:35
Dobrý den,
můj praděda byl v italských legiích. Je možné zjistit nějaké další podrobnosti a zaslat je na můj email. Mnohokráte děkuji za cokoli.
Zýka Zdeněk
Poslední hodnost v legiích: vojín
Hodnost rakousko-uherské armády:vojín
Příjmení:ZÍKA (ZIKA)
Jméno:Antonín
Bydliště:
Branov okr. Rakovník
Datum narození:18.6.1898
Místo narození:Branov okr. Rakovník
Datum a místo přihlášení do legií:5.4.1918, Padula
Datum zařazení do jiné (další) legie:22.4.1918
Konec v legiích: 17.3.1920
Zkratky armád, u kterých sloužil:LI
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 8.zem.pl.
První útvar v legiích:39.p.pl.
Poslední útvar v legiích: 39.p.pl.
Zajetí:15.9.1917, Čepovany
Kód:X
PSK - admin píše:
Středa 20.02.2019 15:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Pergl píše:
Úterý 19.02.2019 11:38
Dobrý den, mohl bych poprosit o jakékoliv další informace ohledně mého předka. Děkuji a přeji pěkný den Pergl.
První hodnost v legiích:vojín
Poslední hodnost v legiích: svobodník
Hodnost rakousko-uherské armády:vojín
Příjmení:PERGL
Jméno:Josef
Bydliště:
Kublov okr. Rakovník
Datum narození:9.11.1895
Místo narození:Kublov okr. Rakovník
Datum a místo přihlášení do legií:, Baranoviči, Borispol
Datum zařazení do jiné (další) legie:29.7.1917
Konec v legiích: 9.11.1920
Zkratky armád, u kterých sloužil:LR
První útvar rakousko-uherské armády:7.zem.p.pl.
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 7.zem.p.pl.
První útvar v legiích:3.leh.děl.pl.
Poslední útvar v legiích: 3.leh.děl.pl.
Zajetí:1.6.1915, San
Kód:DM
PSK - admin píše:
Středa 20.02.2019 16:06
Lukáš Vojáček píše:
Neděle 21.07.2019 22:54
Dobrý den, můj prapraděda byl v italských legiích. Je možné zjistit nějaké další podrobnosti? Za jakekoliv informace předem děkuji.
První hodnost v legiích:vojín
Hodnost rakousko-uherské armády:vojín
Příjmení:ŠUBA
Jméno:Josef
Bydliště:Žeranovice okr. Holešov
Datum narození:21.4.1878
Místo narození:Dolní Ves okr. Holešov
Datum zařazení do jiné (další) legie:17.4.1918
Konec v legiích: 30.3.1919
Zkratky armád, u kterých sloužil:LI
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 25.dom.p.pl.
První útvar v legiích:34.p.pl.
Zajetí:23.8.1917, Jeleník
Kód:X
Prameny:Osobní karta legionáře (archivní materiál, z něhož byly čerpány informace do databáze legionářů za 1.světové války).
Poznámka:odešel na neurčitou dovolenou
Václav Procházka píše:
Úterý 08.10.2019 16:52
Dobrý den, můj prapraděda byl v italských legiích. Je možné zjistit nějaké další podrobnosti? Je možné zjistit nějaké další podrobnosti a zaslat je na můj email. Za jakekoliv informace předem děkuji.
VOBOŘIL Václav
*18.7.1898 (26.2. 1894)
Jméno: Václav
Příjmení: VOBOŘIL
Datum narození: 18.7.1898
Obec narození: Svatý Mikuláš
Okres narození: Kutná Hora
Domovská obec: Svatý Mikuláš
Domovský okres: Kutná Hora
Prezenční služba u rakousko-uherského útvaru: 12.zem.p.pl.
Službu nastoupil: 1916
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 12.zem.p.pl.
Datum zajetí: 17.6.1918
Místo zajetí: Sasso - Rosso
Hodnost v době zajetí: vojín
Datum zařazení do legií: 18.7.1918
Jednotka v době zařazení: 31.p.pl. (LI)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 22.12.1921 (DM)
Poslední útvar v legiích: 31.p.pl.
Poslední hodnost v legiích: vojín
PSK - admin píše:
Pondělí 14.10.2019 15:59
Odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem PSK
Lukáš Rázl píše:
Neděle 17.05.2020 06:12
Dobrý den, prosím o jakékoliv další informaci ke svému pradědovi. Předem velice děkuji!
Lukáš Rázl
SEJKORA JINDŘICH
*19.1.1882
Jméno: Jindřich
Příjmení: SEJKORA
Datum narození: 19.1.1882
Obec narození:
Okres narození:
Domovská obec: Přestavlky
Domovský okres: Rychnov nad Kněžnou
Vzdělání: ob., průmyslovka
Zaměstnání: malíř a lakýrník
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 12.pr.pol.mys.
Datum zajetí: 7.8.1916
Místo zajetí: Gorice
Hodnost v době zajetí: vojín
Datum podání přihlášky do legií: 27.3.1918
Datum zařazení do legií: 10.5.1918
Jednotka v době zařazení: 34.p.pl. (LI)
Hodnost v době zařazení: vojín
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.05.2020 11:54
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem PSK
Bečvařík píše:
Neděle 19.09.2021 20:41
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o jakékoliv další informace o svém pradědovi. Předem velice děkuji.
KOPECKÝ JOSEF
*31.1.1898
Jméno: Josef
Příjmení: KOPECKÝ
Datum narození: 31.1.1898
Obec narození: Budíkov
Okres narození: Humpolec
Domovská obec: Budíkov
Domovský okres: Humpolec
Vzdělání: ob.
Zaměstnání: krejčí
Prezenční služba u rakousko-uherského útvaru: 21.p.pl.
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 21.p.pl.
Datum zajetí: 23.5.1917
Místo zajetí: Hudilog
Hodnost v době zajetí: vojín
Datum podání přihlášky do legií: 2.9.1917
Místo podání přihlášky do legií: Padula
Datum zařazení do legií: 26.4.1918
Jednotka v době zařazení: 33.p.pl. (Čs. legie v Itálii)
Hodnost v době zařazení: četař
Konec v legiích: 1920 (Sloužil v čs. armádě po r. 1918)
Poslední útvar v legiích: 33.p.pl.
Poslední hodnost v legiích: rotmistr
Poznámka: služba v legii od 2.9.1917 do 31.12.1919
PSK - admin píše:
Úterý 21.09.2021 09:23
Dobrý den,
v databáze legionářů na portálu „Legie100“, který spravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s Vojenským historickým archivem v Praze, jsme nalezli informace o Vašem dědečkovi, které jsou Vám ale již pravděpodobně známé: http://legie100.com/krev-legionare/39945/.
Pro více informací Vám doporučujeme obrátit se přímo na Vojenský historický archiv (kontakty zde: http://vuapraha.cz/kontakty), kde by Vám možná dokázali říci víc, případně si můžete domluvit návštěvu archivu. Anebo můžete zkusit kontaktovat pracovníky Československé obce legionářské, kontakty naleznete zde: https://www.csol.cz/kontakt.
Můžeme Vám také doporučit publikaci: MARTÍNEK, Zdeněk a SLAVÍK, Josef regionál.historik. Českoslovenští legionáři - rodáci a občané okresu Pelhřimov. Pelhřimov: Okresní úřad, 2000, která mapuje historii legionářů z daného okresu a která vyšla v spolupráci se Státním okresním archivem Pelhřimov. Publikace je dostupná i online po přihlášení se do digitální knihovny Vašim čtenářským kontem (dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:c73da6d0-1a02-11e3-9319-005056827e51). Informace by Vám možná uměl poskytnout i Státní okresní archiv v Pelhřimově, kontakty naleznete zde: https://www.mza.cz/[…]/.
Andrej Tužinský píše:
Středa 29.09.2021 07:45
Dobrý den, našel jsem zmínky o mých předcích. Byly by nějaké další informace k daným jedincům?
Děkuji
SMELÁK JAN
*30.12.1890
Jméno: Jan
Příjmení: SMELÁK
Datum narození: 30.12.1890
Obec narození: Hrabičov
Okres narození: Nová Baňa
Domovská obec: Hrabičov
Domovský okres: Nová Baňa
Vzdělání: ob.
Zaměstnání: rolník
Vyznání: řím.kat.
Prezenční služba u rakousko-uherského útvaru: 126.dombr.pl.
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 126. p.pl.
Datum zajetí: 29.6.1918
Místo zajetí: Monte Bella
Hodnost v době zajetí: vojín
Datum podání přihlášky do legií: ?
Datum zařazení do legií: 4.12.1918
Jednotka v době zařazení: 32.p.pl. (Čs. legie v Itálii)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 14.10.1919 (Demobilizován)
Poslední útvar v legiích: 32.p.pl.
Poslední hodnost v legiích: vojín
TUŽINSKÝ ANTONÍN
*5.6.1889
Jméno: Antonín
Příjmení: TUŽINSKÝ
Datum narození: 5.6.1889
Obec narození: Nová Báňa
Okres narození: Pikovský
Domovská obec:
Domovský okres:
PSK - admin píše:
Úterý 05.10.2021 09:34
Dobrý den,
v databáze legionářů na portálu „Legie100“, který spravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s Vojenským historickým archivem v Praze, jsme nalezli záznam Vašeho předka, tyhle údaje jsou Vám však již zřejmě známé: http://legie100.com/krev-legionare/103455/. Rovněž jsme nalezli záznamy obou hledaných osob v databázi Vojenského historického archivu v Praze: http://www.vuapraha.cz/soldier/21162975, http://www.vuapraha.cz/soldier/21180860.
Pro více informací Vám doporučujeme obrátit se přímo na Vojenský historický archiv v Praze (kontakty zde: http://vuapraha.cz/kontakty), anebo na Vojenský historický archív v Bratislavě (kontakty zde: http://www.vhu.sk/adresy-a-kontakty/), jelikož Váš předek se narodil na Slovensku. Můžete si případně domluvit návštěvu některého z archivů. Můžete také zkusit kontaktovat pracovníky Československé obce legionářské, kontakty naleznete zde: https://www.csol.cz/kontakt.
Z publikací Vám můžeme doporučit memoárovou literaturu účastníků legií v Itálii – např. dva svazky vzpomínek učitele J. Dudka: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]03103054&local_base=NKC anebo paměti lékaře V. Fleischmanna: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]1239168&local_base=NKC.
Z odborných titulů vybíráme následující publikace: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02567000&local_base=NKC a https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]3219398&local_base=NKC, anebo také dvousvazkové dílo o povojnovém osudu legií v Itálii: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02583092&local_base=NKC a https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]2583095&local_base=NKC.
Snad budou pro Vás doporučené zdroje přínosné.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu