Codex Gigas - umístění
Text dotazu
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, proč je Codex Gigas neustále umístěn ve Švědsku a do své vlasti byl od dob Třicetileté války zapůjčen pouze jednou. Neměli bychom tento klenot dějin mít v naší Národní knihovně, zvláště vezmeme-li v úvahu, že se jedná o světový unikát?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jak sama zmiňujete, Kodex Gigas byl z Prahy odvezen švédskými vojsky během třicetileté války. V tehdejším myšlení byl Kodex Gigas a další odvezené věci právoplatnou válečnou kořistí. Toto právo například obhajoval holandský právní myslitel Hugo Grotia.
Haagská úmluva na ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu, která je určená na podobné případy, se stala platnou v roce 1954 a nelze jí zpětně vymáhat
Od 17. století bylo učiněno několik pokusů o vyjednání navrácení Kodexu Gigas a dalších odvezených věcí. Zatímco u některých rukopisů byla tato snaha úspěšná, u Kodexu Gigas nikoli. Kromě jiných se o to pokusil i prezident Václav Havel v devadesátých letech, také neúspěšně.
Snad lze říci, že právě unikátnost Kodexu Gigas je důvodem proč kniha zůstává ve Švédsku a také výše uvedená právní nevymahatelnost.
Použité zdroje
BOLDAN Kamil, GALERIE KLEMENTINUM (PRAHA Česko). Codex gigas - Ďáblova bible. Praha: Národní knihovna České republiky, 2007.
Hobža, Jakub. Codex Gigas: největší rukopisná kniha světa ve Švédské národní knihovně. Bakalářská práce. Univerzita Karlova. Filosofická fakulta. Ústav informačních studií a knihovnictví. Praha. 2014. https://dspace.cuni.cz/bits[…]?sequence=1&isAllowed=y
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.07.2020 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu