Co způsobuje gravitaci Země
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala co způsobuje gravitaci Země ??
Odpověď
Dobrý den,
možná k lepšímu porozumění tematiky pomůže odhalení pojmu gravitace, která se nazývá též přitažlivost. Tuto přitažlivost nezapříčinil žádný zdroj, nýbrž přitažlivá síla (gravitační) - tou Země působí na všechna tělesa ve svislém směru a míří do středu země (z toho důvodu chodíme po zemi a nevznášíme se, věci padají na zem, lidé mohou skákat padákem, ale také díky této síle mohly začít létat letadla a mohly být vysílány družice do vesmíru). Čím je hmotnost objektu větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Pro tyto fyzikální zákony platí, že gravitační silou se přitahují vzájemně každá dvě tělesa. Z toho důvodu gravitační síla není omezena pouze pro Zemi a zapadá do systému vesmírných zákonů - Země je přitahována gravitační silou Slunce, a proto Země kolem něj obíhá.
Pokud Vás tato tematika zajímá více, můžeme Vám doporučit literaturu a zdroje, které jsou uvedeny níže.
Použité zdroje
Literatura:
CLEGG, Brian. Gravitace: jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy. Překlad Martin Žofka. Vydání 1. Praha: Academia, 2015. 250 stran. Galileo; svazek 60. ISBN 978-80-200-2374-2.
HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru 5: člověk a jeho svět: rozmanitost přírody. Vyd. 2., upr. Všeň: Alter, 2010. 29 s. ISBN 978-80-7245-165-4.
STAMBOLIDIS, Vasilis. Odhalení tajemství podstaty gravitace. Ostrava: Vasilis Stambolidis ve vydavatelství Montanex, a.s., 2017. 93 stran. ISBN 978-80-7225-439-2.
TARÁBEK, Pavol a kol. Odmaturuj! z fyziky. Vyd. 2. Brno: Didaktis, C2006. 224 s. Odmaturuj!. ISBN 80-7358-058-6.
Zdroje:
http://vtm.e15.cz/gravitace-je-sila-silna-i-slaba
https://www.youtube.com/watch?v=_qP0AoaH87E
http://chara99.wz.cz/referaty/fyzika/gravitace.htm
http://fyzika.jreichl.com/[…]/58-centralni-radialni-gravitacni-pole
www.ceskatelevize.cz/porady/10391317150-vesmir/212382553450030-gravitace/
http://fyzweb.cz/[…]/index.php?hledat=odst%C5%99edivou
http://vesmir.stoplusjednic[…]clovek-vazil-ve-stredu-zeme
http://www.vedanasbavi.cz/o[…]vitace?ID_mesta=3&IDp=2
https://www.gymck.cz/storage/1321115288_sb_6a_fy_05.pdf
http://www.nabla.cz/[…]/fyzikalni-bludy.php
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2017 13:49
jš píše:
Pondělí 04.02.2019 15:26
Dobrý den, kniha "STAMBOLIDIS, Vasilis. Odhalení tajemství podstaty gravitace. Ostrava: Vasilis Stambolidis ve vydavatelství Montanex, a.s., 2017. 93 stran. ISBN 978-80-7225-439-2." je vlastním nákladem vydaná kniha fyzikálního pábitele. Jméno autora je fyzikálnímu světu neznámé. Z toho důvodu je pravděpodobnost, že bude obsahovat rozumné informace, celkem malá, zato je velké riziko, že bude obsahovat zavádějící nesmysly. Z toho důvodu pokládám za velmi špatný nápad na tuto knihu odkazovat. Naopak lze doporučit přednášky prof. Kulhánka, konkrétně předmět Obecná teorie relativity (pro doktorské studium na FEL ČVUT): https://www.youtube.com/wat[…]zen2aCH6Mipd2zGG01MRVQZQ_V2 , k předmětu existují i skripta: https://www.aldebaran.cz/studium/otr.pdf Podle mého soudu pochopitelné pro každého, kdo absolvoval alespoň semestr vysokoškolské matematiky.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu