Co znamenalo, když byl někdo K.u K. Hof-graveur
Text dotazu
Dobrý den, mám prosbu, narazil jsem v novinách Prager Tagblatt na termín "K.u.K. Hof graveur". Že se jednalo o dvorního rytce jsem asi tak nějak pochopil, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o termín použitý v pražských novinách kolem roku 1890, nerozumím, o jaký "dvůr" jde. Vídeňský, pražský? A podotázka by byla - jak se někdo, v tomto případě rytec, dostal k tomu, že byl označen k. u. k. Hof-? Byla s tím spojena nějaká povinnost nebo musel prokázat nějakou kvalitu? Kdo o tom rozhodoval?
Moc děkuji předem za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici text článku, velmi těžko můžeme hodnotit, k jakému dvoru (v jaké době) mohl příslušný umělec náležet. Z obecného hlediska se v roce 1890 v Praze stálý panovnický dvůr nenacházel, neboť císař František Josef I. sídlil ve Vídni a do Prahy zavítal jen na občasné návštěvy. Naopak jeho předchůdce Ferdinand V. Dobrotivý strávil po své abdikaci zbytek života v Praze a zemřel zde v roce 1875.
Titul k.u.k. Hofgraveur označuje císařského a královského dvorního rytce (kaiserlicher und königlicher Hofgraveur).  Jedná se o umělce spjatého se dvorem, v tomto případě rakousko-uherským císařským dvorem. Umělec mohl přináležet i k jiným dvorům - například knížecímu nebo biskupskému. Toto označení se používalo již od doby renesance pro osoby, které sloužili nebo pracovali pro daný dvůr. Bylo podmíněno získáním privilegia a umělci svou tvorbou naplňovali požadavky nebo potřeby svého pána. V dřívějších dobách nebyli omezováni cechovními pravidly. Mimo uměleckých povinností se tito umělci zapojovali například i do příprav slavností, výchovy potomků svého pána nebo sloužili jako doprovod na cestách. Umělci měli k dispozici menší počet pomocníků nebo služebníků. O přijetí umělce ke dvoru rozhodoval pravděpodobně pán nebo jemu podřízení úředníci.
Použité zdroje
https://de.wikipedia.org/wiki/Hofk%C3%BCnstler
SPERAKUS, V. Jeho Veličenstvo František Josef I., císař rakouský a král český v Praze r. 1907: Úplné vypsání slavnostních dnů v Praze, uvítání a ozdobení Prahy s četnými vyobrazeními slavobran a dekorací města atd. Praha: Sperakus, 1907. Nestr. Sensační události pražské; 1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.12.2017 16:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu