Co znamená výraz bajkajlaj?
Text dotazu
Zdravím, zajímal by mně přesný původ výrazu Bajkajlaj či Baj Kaj Laj. Zjistil jsem, že je to snad nějaké divadelní představení (kabaret)?
Odpověď
Slova Baj-Kaj-Laj se zřejmě poprvé objevují ve stejnojmenné písni s podtitulem Indický pochod, jejíž slova složil Jiří Chocholouš, hudbu Karel Pospíšil. Pokud jsme zjistili, slova popěvku zřejmě mají odkazovat k indické tematice. Píseň začíná takto:
My jsme obec světoznámá
Baj-Kaj-Laj;
tam kde Šiva, Višnu, Bráhma -
náš je kraj!
Nás veselou chásku
všude znaj:
k pivečku má velkou lásku
Baj-Kaj-Laj.
Známý je závěr refrénu:
Praha je všech Čechů ráj,
ať žije Baj-Kaj-Laj,
Baj-Kaj-Laj!
Podle knihy:
Šantán s červenou lucernou aneb Ať žije Baj-Kaj-Laj : kuplety, deklamace a sólové výstupy z let 1847-1919 / vybral, uspoř., komentáře, vstupní eseje a vysvětl., ed. poznámku naps. a bibliogr. soupisy Josef Kotek. -- 1. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1985. -- 269 s. : obr., fot., noty ; 15 cm
Více jsme bohužel nezjistili. Eventuálně je možné se dotázat v śtavu pro českou literaturu (www.ucl.cas.cz) nebo v Ústavu pro jazyk český (www.ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 12:01
vl píše:
Čtvrtek 04.02.2016 20:18
Kdysi dávno jsem četl, že Baj Kaj Laj znamenalo "U slona". To byla hospoda u Vltavy kousek po proudu od Prahy, nevím, zda tam ten slon ještě nestojí, ještě po WW2. tam stál. Slon se prý - nevím proč - jmenoval Kaj Laj, Baj je z němčiny (u).
Pokud jde o toho slova - https://cs.wikipedia.org/wiki/Restaurace_u_Slona.
Další odkazy - http://radkopytlik.sweb.cz/praha_pe_aa.html, http://www.patrola-slapeto.cz/cd/, http://radkopytlik.sweb.cz/praha_pe_aa.html.
ludmila píše:
Pátek 11.03.2016 10:15
Bajkajlaj Baum Mirko 06.01.11 17:10
Pokud historické prameny neprehánejí, byl jednou z atrakcí prazské svetové vystavy roku 1891 obrí slon. Jmenoval se Bajkajlaj a lezlo se do nej chobotem. Uvnitr si clovek mohl objednat pivo a oknem v konecníku obdivovat vystavu. Bylo to takové oko nad Prahou. O století pozdeji se v Praze dokonce prosléchalo cosi o chobotnici na Letné. Nuze, kam se hrabe Paríz. Jiz pred sto lety jsme byi na svetové spicce a jsme tam dodnes. Asi je to tím Cimrmanem.
Markéta píše:
Středa 20.03.2024 16:24
Zrovna poslouchám audioknihu podle cesty pana Broučka do 15. století od Svatopluka Čecha a Bohuš Záhorský jako pan Brouček si tam zpívá, ať žije Bajkajlaj a ta knížka pochází z roku 1888, takže určitě by ta písnička měla být známá v druhé polovině 19. století, když ji Svatopluk znal. :-)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu