Vítrholc/ vítrholec
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se zeptat na význam slova vítrholc či vítrholec?
Odpověď
Dobrý den,
slovo "vítrholc" jsme našli pouze v souvislosti s brněnským undergroundovým sdružením téhož jména, více viz http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADtrholc, http://www.vitrholc.com/. K původu názvu jsme bohužel nenašli žádné informace, nejlepší by bylo kontaktovat přímo členy sdružení.
V běžné mluvě se však místo slova "vítrholec" častěji setkáte se slovem "vídrholec". Na dotaz ohledně  původu tohoto slova již odpovídala Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR, jejíž odpověď Vám níže uvádíme (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zajimave-dotazy/dotaz-tydne-2010.html) :
15/2010
vídrholec
Dotaz:
Můžete mi, prosím, pomoci s vysvětlením ustáleného slovního spojení Fouká tu jako na vídrholci. Je tu zima jako na vídrholci. Nevím ani, jak jej mám správně napsat. Děti se mě ptají, co je to ten vídrholec a já to nevím. Jenom si myslím, že by to mohl být původně nějaký místní název nějakého kopce, místa, kde bývalo zima, větrno, ale žádný takový kopec neznám. Můžete mi, prosím, pomoci?
Odpověď:
Podle Slovníku spisovného jazyka českého označuje vidrholec/vídrholec (obě podoby jsou možné) ,osamělé, opuštěné, pusté, zpravidla větrné místo'. Podle Českého etymologického slovníku Jiřího Rejzka se prý původně jednalo o název lesa na cestě z Českého Brodu do Prahy, který býval skrýší loupežníků. Původ jména je nejasný, pochází zřejmě z němčiny, základem druhé části je výraz Holz (dřevo). Na dnešní význam možná působila i lidová etymologie - asociace se slovy vítr a holý.
Výklad slova vídrholec můžete nalézt také v následující publikacích:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Pokud byste potřebovala podrobnější výklad, příp. skutečně preferujete slovo "vítrholec", "vítrholc", zkuste se obrátit na již zmíněnou Jazykovou poradnu AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2015 14:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu