Co znamená v šlechtické rodové historii slovo "pošlost"?
Text dotazu
Dobrý den,
narazila jsem nedávno na slovo "pošlost". (https://cs.wikipedia.org/[…]/Martinicov%C3%A9_a_Clam-Martinicov%C3%A9) Co to znamená? Pan Kalina z Knihovny Národního muzea mi napsal, že od slova "pocházet". Ale jaký to má konkrétně význam? Větev? Rod?
Předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
naučné slovníky vysvětlují slovo 'pošlost' prakticky stejně - jako něco, co vzniklo - pošlo z něčeho - rodilý, počátek vzniku, zrod...
Čerpáno z: JUNGMANN, Josef. Slovník česko - německý. D. 3, P-R. Praha, 1837.
Termín, ve spojitosti se šlechtou, lze nejlépe chápat jako větev rodu.
"К dělení rodu do různých proudů dochází v závislosti na četnosti příslušníků rodu v různých generacích. V genealogické terminologii vyjadřujeme toto dělení názvy: kmen, pošlost, větev, odnož."
Zdroj: Sborník učebních textů kurzu pro začínající rodopisce. Praha: Česká genealogická  a heraldická společnost, 2005.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:eb606bc0-9ea7-11e5-b404-005056825209
Termín pošlost je zmiňován např. v následujících ukázkách:
V sedmnáctém věku se rod Lobkovicův rozdělil, takže nyní rozeznává se tzv. pošlost roudnická, jejímž náčelníkem jest kníže Ferdinand, a pošlost hořínská - Jiří...
Zdroj:
Světozor: světová kronika současná slovem i obrazem : časopis pro zábavu i poučení. Praha: J. Otto, 12.5.1905.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:25e54650-2d5d-11e6-a3d3-001018b5eb5c
V tomto příspěvku se chceme zaměřit na příslušníky rodu Valdštejnů, a to jak Brtnickou větev, usedlou na Moravě již od konce 14. století, tak jejich českou Heřmanickou pošlost, reprezentovanou nejvýrazněji Albrechtem Václavem Eusebiem z Valdštejna, který se do moravské stavovské obce dostal prostřednictvím výhodného sňatku roku 1609, tak i větev původně z Hostinného, již zastupuje Albrechtův příbuzný Adam ml. Z Valštejna...
Zdroj:
Zaměřeno na středověk: Zdeňkovi Měřínskému k 60. narozeninám. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:0c441df0-82bd-11e7-921c-5ef3fc9ae867
"...Salmové se rozdělili ve 12. století na dvě pošlosti. První z nich, sídlící na nově založeném hradu v alsaských Vogézách..."
Zdroj:
St. archiv v Brně: průvodce po archivních fondech. Praha: Archivní správa Ministerstva vnitra ČSR, 1964.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:8da14d70-2541-11e7-a38c-005056827e51
Z Kornic - česká pošlost
Mikuláš
od 1487 - rychta ve Skutči
Jindřich
1512-purkrabím
na Lichtenburce
1525-hejtman na
Smiřicích
od 1530-Trhová Kamenice
+ před r. 1536
/bez potomků/
...
Zdroj: TICHÁNEK, Jiří. Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku. Kopřivnice: [s.n.], 2005.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:39b9ed40-0dd9-11e7-ac02-5ef3fc9ae867
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.08.2017 14:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu