Co znamená slovo "rudy"
Text dotazu
Dobrý den,
v kronice obce Stradouně z textu psané kurentem z roku 1838 při popisování počasí a úrody je uvedeno:
"...však ale ovšem dobré to bylo, nic však předc žádnýho ovoce nebylo, jedině, že stromy zachráněny byly, že v pozdějším časů neuschly, ale však jejich mnoho předž poschlo, a to vše od housenek a od rud, neb v tom roce mnoho rud také spadlo, při tom také zle přišlo na včely, mnoho jich pomřelo. Skrze rudy a od housenek mnoho stromů k skáze přišlo, tj. poschly a docela k skácení přišli."
Napadá mě pouze, že by to mohli být kroupy.
Děkuji za názor!
Odpověď
Dobrý den,
podle Etymologického slovníku Václava Machka znamená slovo ruda rez na rostlinách; přen. rez na železných předmětech.
Zdroj:Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.3, citován stav ze dne 28. 11. 2017).
Obor
Zemědělství
Okres
Ústí nad Orlicí
Knihovna
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě - Knihovna
Datum zadání dotazu
24.11.2017 20:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu