Co znamená slovo prátel/prátle
Text dotazu
Dobrý den, v Brně kousek od Stránské skály existuje rozcestník pojmenovaný "Zadní prátle". Zajímalo by mě, co znamená slovo prátle, případně odkud se vzalo? Nepodařilo se mi to dohledat na internetu.
Moc děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
vývojem a původem místních a pomístních jmen na území Líšně se zabývá diplomová práce Františka Bačovského (2008), odkud se dozvídáme, že název Na Pratle (Na Bratle) je doložen už v rektifikačních aktech z první poloviny 18. století. Doklad přímo názvu Zadní Prátle se poté nachází v josefínském katastru (1788), nicméně původ tohoto slova zde objasněn není.
Jediné vysvětlení jsme nalezli v Rozpravách Československé akademie věd (1960) ve článku Huga Sáňky o pomístních názvech brněnského okolí. U hesla "Pracka, pomn." se mj. píše:
"Místní název obce Prace, známé z bitvy tří císařů r. 1805, je utvořen z osobního jména Prat (Prát), které se i dnes často vyskytuje (srov. Adresář města Brna z r. 1947) a pochází asi z něm. breit "široký" (srov. název líšeňské polní trati Prátle z Breite "široká pole", potom vůbec velká pole, i název tuřanské trati Prayty "na širokých polích")."
Použité zdroje
BAČOVSKÝ, František. Vývoj krajiny a lidských sídel na území Líšně ve svědectví místních a pomístních jmen. Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií. Diplomová práce. Dostupné online: https://is.muni.cz/th/pc1xj/bacovsky-dp.pdf [cit. 6. 11. 2023]
SÁŇKA, Hugo. Pomístní názvy brněnského okolí. Rozpravy Československé akademie věd – řada společenských věd. Praha: Academia, 1960, 70(16), s. 71. ISSN 0069-2298. Dostupné online: https://kramerius.lib.cas.c[…]ec34-11e1-1658-001143e3f55c [cit. 6. 11. 2023]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
06.11.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu