co znamená příjmení Holec
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat příjmení Holec
Odpověď
Dobrý den,
kniha Naše příjmení (Moldanová, 2010, s. 65) uvádí následující vysvětlení:
"Holec - z přídavného jména holý; přezdívka nedospělému."
Přídavné jméno "holý" je odvozené z slovního základu "hol-", u něhož kniha Naše příjmení (Moldanová, 2010, s. 66) dodává:
"Hol- ze jmenného tvaru přídavného jména holý, ve významu lysý, bezvousý, ale také chudý, též = kdo přišel o vše."
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 65-66. ISBN 978-80-86781-14-3. Available also from: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:7f749610-4017-11e4-bdb5-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
04.05.2021 12:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu