Co znamená "na sotnách"?
Text dotazu
Je mi znám titul básnické sbírky Vladimíra Holana, "Na sotnách", ale nevím co znamená. Nalezl jsem také odkaz na skladbu J.L. Belly "Modlitba sv Cyrila na sotnách", ale nevím, co je "sotna" nebo co jsou "sotny"?
Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
.sotna, ž. ; na sotnách  - stonati = v posledním tažení (staročes.)
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František, VÁŠA, Pavel. Slovník jazyka českého. Praha: František Borový, 1946. s. 89. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:0b141af0-9db3-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
Jungmannův slovník říká:
Sotna - poslední tažení, die lezte Züge; O stawu a spasenj člowěka na sotnách usilugjcjho. Aby říkáno bylo nad člowěkem, kterýž k smrti boguge na sotnách.
Sotnë - Bělmo očj widěti gemu, gako na sotnjch.
Sotně - sotwa, ledwa; s těžkem, ztěžka; Ledwa na kůň wsede, a sotně se brániti může. Sám král sotně utečenjm žiwot swůg zachowal.
Zdroj: JUNGMANN, Josef. Slovník česko-německý. Díl IV., S-U. Praha, 1838.
Z Vokabuláře webového:
sotně, setně adv. sotva, stěží
Zdroj: Bělič, J. - Kamiš, A. - Kučera, K. Malý staročeský slovník. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979.
sotně, setně adv. = sotva, stěží
Zdroj: Šimek, F. Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947.
sotva, -y f.
na sotvách ležěti bojovat o život, prožívat poslední hodinku Sr. sotva adv., StčS pracovati 2, MSS sotný V dokladu ze SlovVeleš abecední latinsko-český slovník, tzv. Velešův [slovník nebo soubor slov uspořádaných slovníkovým způsobem (zpravidla latinsko - český] (za lat. agon, sr. SSL s.v.) zapsáno sotna.
Autor: Martina Jamborová
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006-, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.2, citován stav ze dne 1. 8. 2017).
Vokabulář webový, http://vokabular.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.07.2017 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu