Co znamená: Ite fausto omine!
Text dotazu
Jedná se o úplně poslední větu v knize Zdeňka Mahlera Katedrála.
Odpověď
Dobrý den,
latinský výrok „Ite fausto omine“ má spojitost s biblickou tématikou. Nalezli jsme jej v latinské verzi Nového zákona, list Jakubův, 2. kapitola, verš 16. V českém znění tomuto výroku odpovídá „Jděte v pokoji“, „Buďte s Bohem“ nebo „Bůh Vás provázej“, podle toho o jaký český překlad Bible se jedná.
Doslovný překlad uvedeného latinského sousloví zní „ jít se šťastným/příznivým znamením“, což by se pravděpodobně do češtiny dalo také volně přeložit jako „jděte, ať vás provází štěstí“ nebo zjednodušeně „šťastnou cestu“ (ITE = jít, jděte, FAUSTUS = šťastný, příznivý, OMEN = znamení, předzvěst).
Použité zdroje
PRAŽÁK, Josef Miroslav, Josef SEDLÁČEK, František NOVOTNÝ. Latinsko-český slovník [online]. Šestnácté vydání. V Praze: Česká grafická Unie, 1948 [cit. 2023-09-19]. Dostupné z: http://krameriusndk.nkp.cz/[…]/uuid:c941dd50-80bd-11e6-88c5-005056827e52
Latinský překladač online [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné z: https://www.webtran.eu/cs/latinsko_cesky_prekladac/
Novum Testamentum graece: nova versione latina [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné z: https://books.google.cz/boo[…]usto%20omine%22&f=false
Bible Kralická (1613) [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné z: https://bible.cz/public/kap[…]eference=&kapitola=3173
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
18.09.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu