Co znamená číslo ,,666"
Text dotazu
Co znamená číslo ,,666" a doporučujete toto číslo jako tetovaní ?
Odpověď
Dobrý den,
původ číslice 666 lze nalézt v poslední knize Nového zákona, totiž v Knize zjevení apoštola Jana.  Ve 13 knize Zjevení, která je plná velkolepých obrazů a motivů se píše toto:
„A nutí všechny malé i veliké, bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch, aby nemohl kupovat ani prodávat, kdo není  označen jménem té šelmy nebo číslicí jejího jména. To je třeba pochopit: kdo má rozum ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka a je to číslo šest set šedesát šest.“
Zjevení Janovo, Kapitola 13, verš 16, 17, 18
Níže se pokusíme vysvětlit stručný úvod do kontextu a jeden z možných výkladů pasáže.
Jedná se o popis šelmy, která vystoupila ze země, má dva rohy jako Beránek (jako Beránek bývá zobrazován Kristus), ale mluví jako drak. Zejména na základě této pasáže proto mnozí vykladači Bible tvrdí, že tou druhou šelmou by mohl být Antikrist – ten kdo má napodobovat Krista.
Tato šelma je zcela ve službách šelmy první, o které se píše v pasáží předchozí. První šelmě, která vystoupila z moře, byla zabita mečem a vzápětí vzkříšena, vděčí druhá šelma za svou moc a snaží se, aby byla první šelma božsky uctívána po celém světě.
Šelma vystoupivší ze země má schopnost dělat veliká znamení, „což patří k očekávání eschatologického protivníka Boha a Božího Pomazaného. Jak nebezpečná může být, dokazuje okolnost, že dokonce nechá sestoupit oheň z nebe“. (Geisen, 1999, 103) Těmito zázračnými znameními svádí obyvatele země a dokonce je přiměje k postavení sochy první šelmě.
Jedním z nejrozšířenějším výkladů, jakého člověka označuje číslo 666 je, že je to zašifrované jméno císaře Nerona, který byl velkým pronásledovatelem raných křesťanů.
Pokud totiž přepíšeme „císař Nero“ do hebrejštiny, dostaneme NRWN KSR. V hebrejštině, je každé písmeno zároveň znakem s číselnou hodnotou, přičemž N= 50, R=200, W=6, N=50, K=100, S=60, R=200 = 666.
„A nutí všechny malé i veliké, bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch, aby nemohl kupovat ani prodávat“ odkazuje pravděpodobně na skutečnost, že kdo se plně podroboval císaři a římské říši, měl velké výhody  - jen ten mohl obchodovat, provozovat řemeslo a byl zároveň povinen účastnit se císařského kultu.
Není jisté, zda byl cejch skutečně lidem vypalován, je ho však třeba chápat spíše jako symbol.
• GIESEN, Hans. Kniha Zjevení apoštola Jana. Vyd. v KN 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1999. 175 s. České katolické biblické dílo; sv. 8. Malý stuttgartský komentář. Nový zákon; 18. ISBN 80-7192-330-3.
• LARKIN, Clarence. Kniha Zjevení. Vyd. 1. Ostrava: A-Alef, 2009. 208 s. ISBN 978-80-86509-43-3.
Ať již druhá šelma z Bible označuje kohokoli, či cokoli, je zřejmé, že se staví proti křesťanství a Bohu, a proto si ji spolu s číslem 666 začali pro své účely přivlastňovat satanisté. V hebrejštině slovo satan, znamená „protivník“.
Aleister Crowley, jeden z nejvýznamnějších představitelů okultismu a satanismu se například označoval jako „šelma 666“ a toto číslo prý psal na své stěny, oblečení, knihy i nábytek.
Martin Luther číslem 666 označoval papeže.
• CANTELMI, Tonino a CACACE, Cristina. Černá kniha satanismu: psychosociální aspekty vlivu na mladou generaci. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2008. 158 s. Orientace. ISBN 978-80-7195-220-6.
Bible mluví o šesti pracovních dnech, a zároveň šestý den byl stvořen nedokonalý člověk. „Goliáš, biblický protivník božího lidu a tedy symbol satana byl 6 loket vysoký, jeho brnění sestávalo z šesti kusů a jeho štít vážil 600 šekelů bronzu.“ (Larkin, 2009, 128)
Se symbolem 666 pracuje také řada umělců ve svých dílech. Například britská heavy metalová skupina Iron Maiden má píseň pojmenovanou The number of the Beast, a také natočila dokumentární cyklus pojmenovaný Iron Maiden: Flight 666
Kniha Číslo bestie rovněž pracuje s tématikou čísla 666.
http://www.databazeknih.cz/knihy/cislo-bestie-12854
Nutno také zmínit, že ona biblická pasáž je vykládána různě a spředlo se již také množství konspiračních teorií.
Jedna z nich se snaží pasáž z Bible aplikovat na budoucí vývoj lidstva.
„A nutí všechny malé i veliké, bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch, aby nemohl kupovat ani prodávat..“
Na základě tohoto úryvku pracují některé teorie s faktem, že se z oběhu pomalu stahuje peněžní hotovost a lze běžně platit například prostřednictvím čipů, přičemž už dnes je možné si takovýto čip nechat aplikovat přímo pod kůži, přičemž pravá ruka se pro toto jeví jako velmi praktická. (Viz.: https://video.aktualne.cz/dvtv/cip-v-tele-je-pohodlny-odemykam-s-nim-dvere-nebo-pocitac-rik/r~3c1037a4297b11e6851c002590604f2e/?redirected=1477047699)
Tito teoretici také předpokládají, že by tento čip mohl stejně jako virtuální měnu obsahovat informace sloužící k identifikaci jedince. V takovém případě by mohla tak snadná identifikace napomáhat šíření a kontrole jakékoli světové ideologie a ovládnout tak masy lidí.
Další z konspiračních teorií se zamýšlí například nad tím, zda je náhoda, že webová síť nese název www, když v hebrejštině se písmeno w = 6 – www tedy 666.
• HERZÁN, Martin. Apokalypsa, Kristus nebo Antikrist?. Vyd. 1. Třebíč: MKS, 1997. 138 s. ISBN 80-238-1435-4.
Více o těchto tzv. konspiračních teoriích zde:
http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/11421-666-cislo-selmy-je-vsude-okolo-nas-co-to-pro-nas-znamena-.aspx
Co se týče Vašeho možného rozhodnutí nechat si číslo 666 vytetovat, necítíme se jako plně kompetentní Vám radit…
Je očividné, že si s tímto číslem většinová společnost spojí spíše negativní významy a podivné věci. Jak jsme si představili, jedná se o symbol protivníka Boha a dobra; bývá také využíván v komunitě satanistů, kteří oslavují temné stránky lidské duše, opovrhují křesťanstvím a konají rituály obsahující sexuální násilí…
Na tetování a jeho význam lze nahlížet z více hledisek. Na jedné straně je zde stránka estetická, to jak je pro Vás důležité jak dané tetování vypadá, jak je líbivé. Na druhé straně je zde symbolika daného motivu a to jak pro Vaší osobu, tak pro Vaše okolí, pro které může být znamením, že se řadíte k určité skupině.
Pro zajímavost můžete nahlédnout sem:
• VLADIMIR 518 a VESELÝ, Karel. Kmeny: [současné městské subkultury. 1. vyd. V Praze: Bigg Boss & Yinachi, 2011. 517 s. ISBN 978-80-903973-2-3.
• http://kmeny.tv/tattoo/
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.10.2016 14:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu