Co znamená a kde se vzal název a symbol Modrá hvězda?
Text dotazu
Dobrý den,
na náměstí v Počátkách je budova s nápisem „Hotel U Modré hvězdy“. V Dobřanech je pivovar s názvem „Modrá hvězda“ a v Praze býval Na Příkopech údajně také hotel Modrá hvězda. Existuje český film s názvem Hotel Modrá hvězda. Název modrá hvězda se dá dohledat také v němčině, například Cafe Blaustern Wien, Hostel Blauer Stern, Gasthaus Blauer Stern, Blauer Stern (Dresden) a určitě i v jiných jazycích (Hostel Blue Star). Zajímá mě co výše zmíněné spojuje. Jestli se svého času například nejednalo o podnik, který měl v různých městech ve střední Evropě pobočky nebo o značku, kterou bychom dnes mohli označit za frenšízu. Možná tyto názvy původně vycházejí pouze z domovních znamení a jinak je nic nespojuje, pak je ale zvláštní, že se většinou jedná o pohostinské nebo ubytovací služby. Dále mě zajímá, co znamená symbol modré hvězdy a co značí různá podoba modré hvězdy (např. počet cípů). Existuje symbol Modrá hvězda života, který byl „uměle“ vytvořen v 70. letech jako znak pro záchranné služby. Na budově v Počátkách je šesticípá hvězda, nikoliv však taková jako je Davidova, která je modrá ve vlajce Izraele. Osmicípá byla na budově Na Příkopech. Čtyřcípou modrou hvězdu má v logu čokoládovna Orion, toto logo navrhl v roce 1921 Zdeněk Rykr. Jaký význam má „modrá hvězda“ v náboženství a obecně v celé západní kultuře a jakou úlohu hraje počet cípů?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepovedlo vypátrat původ a význam spojení „modrá hvězda“. Veškeré zdroje toto pojednávají odděleně a výklady se značně liší. Pro další pátrání bychom doporučili následující literaturu.
BIEDERMANN, Hans, Peter DOBROVODSKÝ a Anna VARSIKOVÁ. Lexikón symbolov. Bratislava: Obzor, 1992, 373 s., obr. příl. ISBN 80-215-0217-7.
COLIN, Didier a Štěpánka LAŇOVÁ. Slovník symbolů, mýtů a legend. Praha: Deus, 2009, 268 stran : barevné ilustrace ; 24 cm. ISBN 978-80-87087-72-5.
HALL, James, Allan PLZÁK, Jan ROYT a Kenneth CLARK. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha ; Litomyšl: Paseka, 2008, 520 s. : čb. il. ISBN 978-80-7185-902-4.
LURKER, Manfred a Alena BAKEŠOVÁ. Slovník symbolů. Praha: Euromedia Group-Knižní klub, 2005, 614 s. ISBN 80-242-1588-8.
PASTOUREAU, Michel a Helena BEGUIVINOVÁ. Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu. Praha: Argo, 2018, 398 stran + 1 obrazová příloha. ISBN 978-80-257-2495-8.
PETRÁŇOVÁ, Lydia, Pavel ŠTECHA a Martin STECKER. Domovní znamení staré Prahy. Vyd. 3., (dopl., aktualiz.). Praha: Academia, 2008, 341 s. : il. (převážně barev.), plány, faksim. ; 25 cm. ISBN 978-80-200-1585-3.
Použité zdroje
BIEDERMANN, Hans, Peter DOBROVODSKÝ a Anna VARSIKOVÁ. Lexikón symbolov. Bratislava: Obzor, 1992, 373 s., obr. příl. ISBN 80-215-0217-7.
COLIN, Didier a Štěpánka LAŇOVÁ. Slovník symbolů, mýtů a legend. Praha: Deus, 2009, 268 stran : barevné ilustrace ; 24 cm. ISBN 978-80-87087-72-5.
HALL, James, Allan PLZÁK, Jan ROYT a Kenneth CLARK. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha ; Litomyšl: Paseka, 2008, 520 s. : čb. il. ISBN 978-80-7185-902-4.
LURKER, Manfred a Alena BAKEŠOVÁ. Slovník symbolů. Praha: Euromedia Group-Knižní klub, 2005, 614 s. ISBN 80-242-1588-8.
PASTOUREAU, Michel a Helena BEGUIVINOVÁ. Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu. Praha: Argo, 2018, 398 stran + 1 obrazová příloha. ISBN 978-80-257-2495-8.
PETRÁŇOVÁ, Lydia, Pavel ŠTECHA a Martin STECKER. Domovní znamení staré Prahy. Vyd. 3., (dopl., aktualiz.). Praha: Academia, 2008, 341 s. : il. (převážně barev.), plány, faksim. ; 25 cm. ISBN 978-80-200-1585-3.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
14.01.2022 01:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu