Co to jsou průdušky?
Text dotazu
Co to jsou průdušky?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Průdušky (lat. bronchi) jsou rozvětveným systémem trubic dýchacího systému, které jsou zodpovědné za vedení vzduchu z průdušnice až do dýchacích oddílů plic. (Wikiscripta.eu)
Dvě hlavní průdušky – pravý a levý primární bronchus – vznikají zdvojením (bifurkací) průdušnice (trachea). Postupně se dělí do tzv. bronchiálního stromu – sítě menších průdušek. Pravý primární bronchus se dělí na tři, levý na dva lobární bronchy (označované také jako sekundární nebo II. řádu). Lobární bronchy se pak větví vpravo na deset, vlevo na osm terciárních bronchů.
Ty se pak dále větví do menších bronchů, až se mění v průdušinky (bronchioly), jak se označují větve s průměrem menším než 1 mm. Celkově se průdušky takto dělí přibližně 25×.
Poslední částí je terminální bronchiolus, který přes respirační bronchiolus přechází v plicní sklípek (alveolus). V něm probíhá vlastní dýchání – přestup kyslíku do krve a naopak odvod oxidu uhličitého do vydechovaného vzduchu. (Wikipedia)
Jenom pro zajímavost - ve starověku se lékaři domnívali, že tekutina a potrava se dostávají do žaludku pomocí průdušek a ne pomocí jícnu. (WikiScripta.eu)
V seznamu použitých zdrojů najdete odkaz na názornou ilustraci.
Použité zdroje
Průdušky. In: WikiScripta [online]. 2023 [cit. 2024-03-08]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/[…]:text=Pr%C5%AFdu%C5%A1ky%20(lat.,a%C5%BE%20do%20d%C3%BDchac%C3%ADch%20odd%C3%ADl%C5%AF%20plic.
Dýchací cesty. In: WikiScripta [online]. 2023 [cit. 2024-03-08]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/[…]/Soubor:D%C3%BDchac%C3%AD_cesty.png
Průduška. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2024-03-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wi[…]:text=Pr%C5%AFdu%C5%A1ka%20(bronchus)%20je%20trubicovit%C3%BD%20org%C3%A1n,z%20plic%20a%20do%20plic.
Obor
Biologické vědy
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.03.2024 16:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu