Co to je perkutánní transluminální angioplastika?
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to je PTA.
Odpověď
Dobrý den,
perkutánní transluminální angioplastika (PTA) je lékařský postup, který se používá k léčbě cévních onemocnění, zejména k rozšíření zúžených nebo ucpaných cév. Tato metoda se často využívá při léčbě cévních onemocnění, jako je ateroskleróza, což je stav, při kterém se v cévách hromadí plaky tvořené tukem, vápníkem a dalšími látkami, fibromuskulární dysplazii nebo stavy po opakovaných mikrotraumatech.
Během PTA se tenká trubička nazývaná katétr zavede do postižené cévy skrz malý řez v kůži (perkutánně) a následně se naviguje k místu zúžení nebo ucpaní. Poté se na konci katétru nachází balónek, který se nafoukne, aby rozšířil zúženou oblast cévy a obnovil normální průtok krve. Někdy se do postižené oblasti umístí stent (malá trubička) k udržení otevřené cévy.
Použité zdroje
ZEMAN, Miroslav a KRŠKA, Zdeněk. Speciální chirurgie. 3., dopl. a přeprac. vyd. Praha : Galén, 2014. ISBN 978-80-7492-128-5.
KOUBOVÁ, Dagmar a Ludmila ZVĚŘINOVÁ. Perkutánní transluminální angioplastika (PTA): Subintimální rekanalizace (SIR) : edukační materiál pro pacienty [online]. Olomouc: Fakultní nemocnice Olomouc, [2015] [cit. 2023-12-15]. Dostupné z: https://www.fnol.cz/pdf/pacientske_brozurky/2CHIR_PTA.pdf
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2023 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu