Co se stane s objektem v černé díře?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, co se stane s objektem, který se dostane do černé díry?
Přemýšlela jsem o tom, a napadlo mě, že se vlivem gravitace objekt zničí, tedy nikam "nespadne" ale v tu chvíli přestane existovat.
Jak to tedy je?
Přeji hezké dny
Odpověď
Dobrý den,
chování černých děr je stále  předmětem zkoumání a pozorování a  stále tu zůstává mnoho otázek a vyvstávají další a další.  Stručně řečeno, černá díra je objekt s tak silnou gravitací, která "pohltí" i světlo. U černé díry se také vyskytuje "hraniční oblast", která se nazývá horizont událostí. Pokud předmět "padající" do černé díry překročí tuto hranici, není pro něj cesta zpět. Předmět je zničen mohutnou gravitací, která ho ho doslova roztrhá na kusy a rozdrtí. Popis tohoto jevu najdete v několika online článcích, které jsou uvedeny v použitých zdrojích.
Jako populárně naučnou literaturu, která se zabývá černými dírami, lze doporučit:
1/ Hawking, Stephen. Stručná historie času: od velkého třesku k černým dírám. Překlad Vladimír Karas. Vydání třetí. Praha: Argo, 2021. 202 stran. Aliter; svazek 78. ISBN 978-80-257-3554-1.
2/ Hawking, Stephen. Ilustrovaná teorie všeho: počátek a osud vesmíru. Vyd. 1. Praha: Argo, 2004. 119 s. ISBN 80-7203-575-4.
3/ Hawking, Stephen. Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC. Překlad Vít Penkala. První vydání. Praha: Argo, 2017. 75 stran. ISBN 978-80-257-2057-8.
4/ Thorne, Kip S. Černé díry a zborcený čas: podivuhodné dědictví Einsteinova génia. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2004. 621 s. Kolumbus; sv. 169. ISBN 80-204-0917-3.
5/ Levin, Janna. Vesmírné blues: černé díry, gravitační vlny a historie epochálního objevu. Překlad Karel Výborný. Vydání první. V Praze: Paseka, 2016. 270 stran. ISBN 978-80-7432-746-9.
6/ Begelman, Mitchell C. a Rees, Martin J. Osudová přitažlivost gravitace: černé díry ve vesmíru. Vyd. 1. Praha: Argo, 2013. 334 s. Zip; sv. 33. ISBN 978-80-257-0806-4.
Použité zdroje
Černá díra. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2022-07-22]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_d%C3%ADra
Astrofyzika: Hvězdy a mlhoviny | Černé díry [online]. Aldebran [cit. 2022-07-22]. Dostupné z: https://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/black_holes.php
Dalekohledy sledovaly smrt špagetifikací, poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou [online]. Česká televize [cit. 2022-07-22]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.[…]vezdy-pohlcene-cernou-dirou
Tanec umírajících hvězd. Jak vypadá pohlcení hvězdy supermasivní černou dírou? [online]. National Geographic, Zveřejněno: 10. 05. 2018 [cit. 2022-07-22]. Dostupné z: https://www.national-geogra[…]ermasivni-cernou-dirou.html
Co by se stalo s člověkem, který by cestou vesmírem spadl do černé díry [online]. Flowee, Zveřejněno: 7. 2. 2021 [cit. 2022-07-22]. Dostupné z: https://www.flowee.cz/plane[…]esmirem-spadl-do-cerne-diry
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
18.07.2022 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu