Co se stalo se synem prince Mustafy?
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na události po popravě Şehzade Mustafy, syna sultána Suleymana I. Mustafa zanechal po své smrti děti, včetně syna Mehmeda. Zajímá mě, co se s ním stalo. Podle seriálu na motivy života za Suleymanovi vlády (Velkolepé století) byl Mehmed oddělen od své matky. Co se s ním dále stalo ale není v seriálu řečeno.
Odpověď
Dobrý den,
informací o dětech Sehzade Mustafy se pravděpodobně nedochovalo příliš mnoho. Nejvíce jich pravděpodobně uvádějí turecky psané zdroje. V nich se nám podařilo nalézt dvě zmínky o Sehzade Mehmedovi.
První zmínku můžete nalézt v knize " Osmanlı'da Şehzade Katli".
Píše se zde:
" 1546´da Amasay´do dogdu. 1553 yilinda Bursa´da ´Nizan-i Alem´icin öldürüldü" (volně by se dalo přeložit jako: narozen v Amasay v roce 1546. V roce 1553 v Burse zahynul za Nizan-i Alem (více o tomto termínu v odkazu níže)
Nizan-i Alem: https://books.google.cz/books?id=f67qIxJrpTMC&lpg=PA80&ots=7XeYvmimGR&dq=%22Nizam-i%20alem%22&hl=cs&pg=PA80#v=onepage&q=%22Nizam-i%20alem%22&f=false )
Druhá zmínka pochází z knihy " Devletler ve hanedanlar. Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları", kde se uvádí:  SELIZADE MEHMED (Asasya 1546 - Bursa 10.9. 1953 = 7): boguldu (= utopen)
Použité zdroje:
* Yavuz Bahadıroğlu. Osmanlı'da Şehzade Katli. Nisan 2014, 256 p.ISBN: 9786051622156 (dostupné též: https://books.google.cz/books?id=bDPDAwAAQBAJ&lpg=PT72&dq=%C5%9Eehzade%20Mehmed%201547%20Amasya%201553%20Bursa&hl=cs&pg=PT72#v=onepage&q=%C5%9Eehzade%20Mehmed%201547%20Amasya%201553%20Bursa&f=false )
* ÖZTUNA, Y. (2005). Devletler ve hanedanlar. Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Další zdroje v češtině a angličtině:
* https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eehzade_Mustafa
* https://www.youtube.com/watch?v=Kl4Fpyc7qFI
* https://ottomanhistory.net/node/267
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.01.2019 11:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu