-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jde o název masové placky, který se prostě tradičně vkládá do housky s další přílohou, nebo je hamburger název pro celé jídlo (včetně housky, salátu atd.)?
Dobrý den,
termín hamburger lze nalézt v několika encyklopediích, např. v Brockhaus nebo v Diderotově encyklopedii. Nerozsáhlejší vysvětlení však podává encyklopedie Britannica, která uvádí několik významů termínu hamburger:
1. jde o placičku z mletého hovězího masa, která je někdy nazývána i hamburský steak, salisburský steak nebo vídeňský steak.
2. jde o sendvič sestávající z hovězí placičky podávané v rozpůlené housce s různými přílohami
3. jde o samotné mleté hovězí maso, které se používá jako základ v mnoha omáčkách, nákypech, terinách apod.
Heslo nadále uvádí, že hamburgery se obvykle jedí jako sendvič mezi dvěma půlkami kulaté housky s hořčicí, kečupem či majonézou a přílohami jako je salát, rajčata, okurky a cibule. Samotná masová placka se před přípravou může ochutit nebo je možné do ní přidat nasekanou cibuli, koření nebo strouhanku. Ve variantě cheeseburger se pak na masové placce roztaví plátek sýra.
Podle norem ministerstva zemědělství USA musí být maso na hamburgery mleto z čerstvého hovězího masa bez přidaných jakýchkoliv látek, povoluje však přidat volný hovězí tuk a koření. Hamburger, nebo v obchodech prodávané maso na něj, také nesmí obsahovat více než 30 % tuku.
I ostatní encyklopedie uvádějí, že jde o masovou placku, která je obvykle vložena do housky a doplněna salátem a kečupem a jinými přílohami. Za hamburger tedy je považována pouze masová placka a houska, salát ad. jsou uváděny pouze jako přílohy k hamburgeru.
The new Encyclopaedia Britannica: Volume 5. Freon-Horderlin. Chicago: Encyclopaedia Britannica, 1991.
Brockhaus Enzyklopädie in vierundzwanzig Bänden. 19. Got-Herp, völlig neu bearb. Aufl. Mannheim: F.A. Brockhaus, 1989. ISBN 3-7653-1109-x.
Všeobecná encyklopedie v osmi svazcích. 3 G-J Praha: Diderot, 1999. ISBN 80-902555-2-3.
Zemědělství
--
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
20.09.2022 17:14