Co jsou vojenská učiliště?
Text dotazu
Dobrý den,
v době ČSLA existovala vojenská učiliště. Zajímalo by mě, co to vlastně bylo za školy a k čemu sloužila?
A mám ještě druhý dotaz. Jaké byly požadavky proto, aby mohl člověk vstoupit do ČSLA jako profesionální voják a musel takový člověk vstoupit na nějakou vojenskou akademii?
Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
vojenská učiliště se dělila podle druhů zbraně či služby (pěchotní učiliště, dělostřelecké, tankové, ženijní apod.) a původně měla zdokonalovat a doplňovat vojenské vzdělání důstojníků i poddůstojníků formou krátkých či dlouhodobějších kurzů. Po reorganizaci vojenského školství v roce 1951 došlo ke zřízení nových učilišť jako vojenských středních škol připravující budoucí důstojníky po dobu dvou let. Opět byla dělena podle druhů vojsk, u leteckého a dělostřeleckého technického učiliště byla výuka tříletá. Pozor, pojem střední škola zde v tomto kontextu neznamená ekvivalent k civilní střední škole, u vojenských učilišť se předpokládalo, že uchazeč má již středoškolské (ať už civilní či ekvivalentní vojenské) vzdělání za sebou. V průběhu 60. let byla prodloužena doba výuka v učilištích (celkem 3 nebo 4 roky), prodlouženou a náročnější výuku reflektovala změna názvu u některých učilišť na "Vyšší vojenská učiliště". V roce 1973 se z některých učilišť staly vysoké školy. V roce 1984 byl ještě uzákoněn vznik Vojenských středních odborných učilišť připojených ke klasickým vojenským učilištím s tím, že zde se vzdělávali na důstojníka vojáci, kteří ještě potřebovali získat maturitu.
Odpověď na druhý dotaz závisí na tom, na jakou dobu se ptáte. Krátce po druhé světové válce to rozhodně neplatilo ani u důstojníků, kteří často postrádali i vyšší civilní vzdělání. V pozdější době v případě důstojníků už povětšinou vojenské vzdělání vyžadováno bylo, ať už výše zmíněné nebo absolvování dvouleté důstojnické školy (DDŠ). U poddůstojníků bylo alespoň kratší vojenské vzdělání nutné hlavně u vyšších - praporčických - hodností.
Použité zdroje
Bílek, Jiří, Láník, Jaroslav a Šach, Jan. Československá armáda v prvním poválečném desetiletí: květen 1945 - květen 1955. 1. vyd. Praha: Ministerstvo obrany České republiky, 2006. 197 s. Historie československé armády; 6. ISBN 80-7278-377-7.
Bílek, Jiří et al. Československá lidová armáda v koaličních vazbách Varšavské smlouvy: květen 1955 - srpen 1968. 1. vyd. Praha: Ministerstvo obrany České republiky, 2008. 257 s. Historie československé armády; 7. ISBN 978-80-7278-472-1.
Obrana lidu: list Československé armády. Praha: Naše vojsko, 1947 - 1993. ISSN 0231-6218. Available also from: https://digitalnistudovna.a[…]200b-402d-94c3-8df539168e78
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
22.08.2024 21:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu