Co je zelchovna
Text dotazu
Prosím o informace o původu slova zelchovna, používali jej moji prarodiče pro udírnu na uzení masa, domnívám se že jde o slovo německého původu.
Odpověď
Dobrý den, vaše domněnka je správná, slovo pochází z RAKOUSKÉ němčiny a znamená udírnu. (Německý výraz pro udírnu je jinak Räucherkammer).
selchen = udit (rakouský úzus)
Selchfleisch = uzené maso (rakouský úzus)
Selchkammer = udírna (rakouský úzus)
Pramen: Německo-český a česko-německý slovník. Olomouc: FIN Publishing, 1996. ISBN: 80-86002-04-7.1407 s.
Použití na českém území potvrzuje tento odkaz na místní slovník hanáckého nářečí:
Šomvalská hanáčtina:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:q_o_DS_Kj24J:www.sumvald.cz/obecni-urad/dokumenty-ke-stazeni/finish/5-rok-2006/54-sumvaldske-noviny-listopad-2006+&cd=4&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.02.2015 14:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu