Co je to gajaskúta?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, co je to gajaskúta (slovo se vyskytuje v knize Dva Divoši).
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Pravděpodobně se bude jednat o počeštěný název rodu brouků „Gyascutus“, neboť v anglickém originále díla Ernesta T. Setona „Two Little Savages“ (1917) se nachází na příslušném místě právě toto slovo: „,Let´s blindfold him and drive a Gyascutus down his back,‘ said Yan in a hollow voice. (…) not knowing any more than the prisoner what a Gyascutus was.“ Tento rod brouků patří do velmi početné čeledi Buprestidae, v češtině nazývané Krascovití (dříve Krasci).
Použité zdroje
BELLAMY, C. L. (Charles L.). An illustrated summary of the higher classification of the superfamily Buprestoidea (Coleoptera). Zlín: Vít Kabourek, c2003, 197 s.
KAVINA, Karel a Josef AUGUSTA. Naučná encyklopedie: slovník přírodních věd. Praha: Josef Elstner, 1941. sv. 3, část 1, s. 557, 558, 561, 562.
SETON, Ernest Thompson. The Project Gutengerg eBook oof Two Little Savages. Two Little Savages. 2004. [online, cit. 1. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.gutenberg.org/[…]/pg13499-images.html#id_2XIII
SETON, Ernest Thompson, Jiří VALJA a Libuše BUBENÍKOVÁ. Dva divoši: o dobrodružstvích dvou chlapců, kteří žili jako Indiáni a o tom, co všechno se naučili. Praha: Albatros, 1983, s. 151.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gyascutus
https://bugguide.net/node/view/134905
https://cs.wikipedia.org/wiki/Krascovit%C3%AD
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.10.2023 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu